"Άροση" - Νέοι αγρότες: Ενισχύσεις έως 42.500 ευρώ – Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα

12:26 μ.μ. - Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024
12:02 μ.μ. - Τρί, 13/26/2024
Image: "Άροση" - Νέοι αγρότες: Ενισχύσεις έως 42.500 ευρώ – Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα

Πότε θα «τρέξει» το πρόγραμμα νέων αγροτών – Ποιοι μπορούν να ενταχθούν - Όλες οι λεπτομέρειες

Ο κ. Μ. Φραγκιαδάκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Άροση» και η κ. Μ. Λαζανάκη, γενική διευθύντρια της εταιρείας, φιλοξενήθηκαν στο στούντιο του Ηχώ 99,8 και μας ανέλυσαν το πρόγραμμα των νέων αγροτών.

Το πρόγραμμα “Νέοι Αγρότες” απευθύνεται σε άτομα με ηλικία από 18 έως και 40 ετών που έχουν απολυτήριο Λυκείου. Σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους απολυτήριο Γυμνασίου, έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο διάρκειας 150 ωρών και έτσι να πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η «Άροση» έχει σχεδιάσει ένα σεμινάριο γι’ αυτό το σκοπό, το οποίο μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος και διαδικτυακά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει πάρει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού την βεβαίωση προκειμένου να προχωρήσει στην αίτηση.

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό είναι να κάνουν αίτηση στο ΟΣΔΕ που «ανοίγει» τον Μάρτιο. Το ύψος της χρηματοδότησης φτάνει μέχρι και τα 42.000 ευρώ. Έπειτα, θα κληθούν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην δεύτερη φάση τον Οκτώβριο. Μόλις ανακοινωθούν οι πίνακες με τα αποτελέσματα, θα πάρουν την 1η δόση η οποία αντιστοιχεί στο 70% της επιδότησης.

Όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν ελιές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 70 στρέμματα είτε από αγορά ή από ενοικίαση. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με θερμοκηπιακή καλλιέργεια θα πρέπει να διαθέτουν θερμοκήπια από 2 στρέμματα και πάνω. Ακόμη, αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία θα πρέπει ο αριθμός των αιγοπροβάτων να είναι πάνω από 100 και τέλος όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την μελισσοκομία θα πρέπει να προμηθευτούν πάνω από 110 κυψέλες.

Επιπλέον, όσοι δεσμεύονται ότι θα αγοράσουν αγροτική γη ή αγροτικά μηχανήματα, παίρνουν παραπάνω μόρια και έχουν υψηλές θέσεις στον πίνακα κατάταξης. Όμως, είναι υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν όσα έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν καθώς δεν θα μπορεί να γίνει τροποποίηση και να αφαιρεθούν από την αίτηση. Με την αλλαγή της νέας ΚΑΠ, θα γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια. Όσοι επιλεχθούν θα πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επομένως, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι εργάζονται και σε άλλους τομείς. Δεν θα πρέπει να συμπληρώσουν περισσότερα ένσημα από τα προαπαπαιτούμενα γιατί αν συμπληρώσει κάποιος περισσότερα ένσημα από τα απαιτούμενα θα απενταχθεί από το πρόγραμμα και είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τα χρήματα.

Όσοι κτηνοτρόφοι επιθυμούν να κάνουν αίτηση, θα πρέπει πρώτα να δηλώσουν τα αιγοπρόβατα στο όνομά τους και να βγάλουν την άδεια που απαιτείται, η οποία χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι περνάει από αρκετές δημόσιες υπηρεσίες.

«Στην «Άροση» κάνουμε την αξιολόγηση και είμαστε σε θέση να πούμε στους παραγωγούς αν είναι επιλέξιμοι. Η εταιρεία μπορεί να εγγυηθεί ότι όσους φακέλους αναλάβει να καταθέσει, θα εγκριθούν».