Αρχαία Ελιά Καβουσίου: Η πρώτη ελιά που κηρύχθηκε ως προστατευόμενο μνημείο πανελλαδικά

9:58 π.μ. - Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019
09:10 π.μ. - Τετ, 30/58/2019
Image: Αρχαία Ελιά Καβουσίου: Η πρώτη ελιά που κηρύχθηκε ως προστατευόμενο μνημείο πανελλαδικά

Μια μακρόχρονη προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο Γιάννης Ρεμεδιάκης

Με χαρά και συγκίνηση βλέπουμε στο ΦΕΚ την πολυσήμαντη και ανεκτίμητη κήρυξη ως προστατευόμενου μνημείου, της Αρχ. Μινωικής Ελιάς του Αζορια Καβουσίου, και του γύρω της σχηματισμού, η πρώτη παρόμοια κήρυξη που γίνεται για Ελαιόδενδρο στην Ελλάδα  και στον κόσμο θα'λεγα.
 
Ήταν μια μακρόχρονη και πολυεπίπεδη προσπάθεια με το Δήμο μας και στη συνέχεια με την Αποκεντρωμένη Δ/ση Κρήτης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, ή οποία σηματοδοτεί: -Την προστασία και ανάδειξη ως  Συμβολου του ίδιου του Μνημειακού Ελαιόδενδρου και του Μινωικού Άλσους του Αζορια Καβουσίου, όπως ρυθμίζονται ρητά με το νόμο τούτο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό ή προχειρότητες.
 
- Την προσέγγιση της καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης του Ελαικου και του εν γένει φυσικου μνημειακου  πλουτου της Κρητης ( αξιομνημονευτες και αναγνωρισμένες οι σχετικές εντατικές προσπάθειες που γίνονται από την Κοινσεπ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ" και την ΑΜΚΕ "ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ").
 
- Την έναρξη σοβαρής προσπάθειας για τη νομοθέτηση της προστασίας των δένδρων αυτών.
 
-Τη σύνδεση του αρχαίου πολιτισμού με τον αρχαίο ελαϊκό πολιτισμό, που μπορεί έχει μεγάλη αντανάκλαση στον προσπορισμό οικονομικού οφέλους για τους ελαιοπαραγωγούς μας.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Ρεμεδιάκη:




Δείτε το ΦΕΚ: