Αρχές Μαρτίου η εξαγγελία μέτρου για την αγορά λιπασμάτων, την έγκριση Κομισιόν αναμένει το υπουργείο

2:15 μ.μ. - Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022
02:02 μ.μ. - Τετ, 23/15/2022
Image: Αρχές Μαρτίου η εξαγγελία μέτρου για την αγορά λιπασμάτων, την έγκριση Κομισιόν αναμένει το υπουργείο

Κοντά στην εξαγγελία ειδικών παρεμβάσεων στην αγορά λιπασμάτων φαίνεται ότι βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναμένει το πράσινο φως από την Κομισιόν προτού προχωρήσει στην εξειδίκευση και ανακοίνωση κάποιου μέτρου

Οι πληροφορίες θέλουν την ηγεσία της Βάθη να κρατά στα χέρια της έτοιμες προτάσεις για την επιδότηση των αγροτών στην αγορά λιπασμάτων (όπως είναι το κουπόνι των 200 ευρώ) και μένει να ξεκαθαριστεί αν η Κομισιόν θα εξασφαλίσει επιπλέον κοινοτικούς πόρους για την εν λόγω παρέμβαση ή αν θα περιοριστεί στην έγκριση επιμέρους εθνικών ενισχύσεων από τα κράτη μέλη, τις οποίες θα χρηματοδοτήσουν μεμονωμένα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν στις 2 Μαρτίου, όταν η Κομισιόν θα ανακοινώσει ένα επίσημο πλαίσιο ενίσχυσης στο πεδίο της αγοράς λιπασμάτων. Για το παραπάνω χρονοδιάγραμμα ενημέρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στις 21 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένει αυτό το πλαίσιο, αποφεύγοντας έτσι να δεσμευτεί με κάποια εξαγγελία που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.

Ακόμα και η Κομισιόν πάντως προσεγγίζει το ζήτημα με μεγάλη μυστικοπάθεια, αφού πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση με εύθραυστες ισορροπίες. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του ζητήματος».

Το ζήτημα απασχόλησε έντονα την ατζέντα των υπουργών γεωργίας της ΕΕ στο Συμβούλιο που έγινε την περασμένη Δευτέρα, κατά το οποίο αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής τεχνοκρατών με υψηλή εξειδίκευση στο αντικείμενο, η οποία θα διαμορφώσει το επικείμενο πλαίσιο της Κομισιόν.

Η παρέμβαση πάντως θεωρείται δεδομένη, με το ζήτημα να απασχολεί για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τους υπουργούς του μπλοκ και τις ενδείξεις στην αγορά να μην προϊδεάζουν για αποκλιμάκωση των τιμών. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται μια νέα πληθωριστική πίεση στην εν λόγω αγορά, εξαιτίας των γεωπολιτικών περιπετειών που ξεδιπλώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τους υπουργούς να προσέγγισαν την ρωσοουκρανική κρίση υπό το πρίσμα της αγοράς λιπασμάτων και όχι από τις νέες ισορροπίες που μπορεί να επέλθουν στην αγορά σιτηρών.

Πηγή: www.agronews.gr