Αρχές του 2021 η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων και στον Δήμο Ιεράπετρας

11:44 π.μ. - Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020
11:11 π.μ. - Παρ, 06/44/2020
Image: Αρχές του 2021 η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων και στον Δήμο Ιεράπετρας

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς στον Ηχώ 99,8 για τη νέα νομοθετική ρύθμιση που έρχεται – Τι προβλέπει

Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας βρίσκεται νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων . Με τη ρύθμιση αυτή επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα επικίνδυνα κτίρια και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου. Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

Σχετικά με το θέμα μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς αναλύοντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί επισημαίνοντας ότι εκτιμάται πως η νομοθετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη πριν τα Χριστούγεννα και με την έναρξη του νέου έτους θα ξεκινήσει με τη συνεργασία και των Τεχνικών Επιμελητηρίων η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων. Αυτό θα συμβεί και σε επίπεδο νομού Λασιθίου. Μετά την καταγραφή των κτιρίων και την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, οι δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο. Θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος από το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα εργαλεία του Δημοσίου, εξήγησε ο κ. Χωραφάς σημειώνοντας ότι αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τις όποιες διευκρινίσεις. .

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τοποθετήθηκε για τον έλεγχο των σχολικών και άλλων δημόσιων κτιρίων, σημείωσε ότι άποψή τους είναι πως θα πρέπει να προωθηθεί μέσω της εξεύρεσης κονδυλίων, η αντισεισμική ενίσχυση παλαιών κατασκευών κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Τέλος αναφέρθηκε στις θέσεις του ΤΕΕ ΤΑΚ για το σημαντικό θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης επισημαίνοντας ότι υπάρχει ωριμότητα σε πολλές μελέτες για έργα στον νομό και αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε επιτέλους και στον Νομό Λασιθίου να γίνουν αναγκαία οδικά έργα.