Ασπραδάκης: Χρονοβόρες οι διαδικασίες για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

11:40 π.μ. - Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021
11:09 π.μ. - Πέμ, 16/40/2021
Image: Ασπραδάκης: Χρονοβόρες οι διαδικασίες για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Φόβοι για εργασίες μέσα στην νέα τουριστική σεζόν

Σε σειρά θεμάτων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιώργος Ασπραδάκης. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για την αγροτική έκθεση AgroExpo 2021 που θα γίνει στην Ιεράπετρα 17-19 Σεπτεμβρίου. Επίσης για την προμελέτη του παραλιακού μετώπου Ιεράπετρας αλλά και την παρουσίαση της μελέτης αντικατάστασης αγωγού ύδρευσης από τη Σαρακίνα ως τις δεξαμενές Περιστερά , ενός σημαντικού έργου που θα γίνει σε 4 φάσεις και θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της Ιεράπετρας.

AgroExpo 2021

Ειδικότερα για την AgroExpo ο κ. Αντιδήμαρχος είπε ότι οι εργασίες από πλευράς Δήμου έχουν ολοκληρωθεί, ο χώρος παραδόθηκε στο Επιμελητήριο Λασιθίου και για οτιδήποτε προκύψει θα είναι στη διάθεση του Επιμελητηρίου να βοηθήσουν. Ο χώρος της ΑΓΡΕΞ όπου θα φιλοξενηθεί φέτος η έκθεση έχει αλλάξει τελείως και αναμένεται σήμερα η έλευση και των εκθετών για να φτιάξουν τα περίπτερά τους.

Παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας

Αναφορικά με την προμελέτη για το παραλιακό μέτωπο και την πρόθεση του Συλλόγου καφέ εστίασης να αιτηθεί μια ακόμα παράταση στις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία, είπε καταρχάς ότι η απόφαση για παράταση των κατεδαφίσεων δεν δίνεται από τον δήμο. Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν σταλεί στους καταστηματάρχες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οπότε εκεί θα πρέπει να κατατεθεί σχετικό αίτημα. Σε κάθε περίπτωση είναι κοντά στους καταστηματάρχες και αντιλαμβάνονται την αγωνία τους. Ως προς την προμελέτη , έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και γίνεται επεξεργασία στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από φορείς, συλλόγους, πολίτες κλπ. Στη συνέχεια όπως προβλέπεται σε τέτοιου είδους έργα θα γίνουν μια σειρά από μελέτες πχ , αρχιτεκτονική, στατική, πρασίνου, ηλεκτρομηχανολογική, μέσα από τις οποίες θα προκύψει ο προϋπολογισμός και στη συνέχεια θα γίνει διαγωνισμός για να αναδειχθεί ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο. Να σημειωθεί οτι στο σημείο παρενέβη καταστηματάρχης που δραστηριοποιείται στην παραλία ο οποίος εξέφρασε την αγωνία για το εάν θα είναι όλα έτοιμα την επόμενη τουριστική σαιζόν εκφράζοντας την άποψη ότι το καλοκαίρι οι καταστηματάρχες θα είναι «στον αέρα». Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ένα τέτοιο δημόσιο έργο έχει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, υπάρχει γραφειοκρατία , εκτίμησε πάντως ότι το όλο έργο θα χρειαστεί χρόνο και ίσως δεν θα είναι έτοιμο του χρόνου το καλοκαίρι.

Μελέτη ύδρευσης

Τέλος μίλησε για την παρουσίαση, με τηλεδιάσκεψη, της μελέτης αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού του αγωγού μεταφοράς νερού ύδρευσης από τη Σαρακίνα ως τις δεξαμενές του Περιστερά από τις οποίες υδρεύεται η Ιεράπετρα. Ο αγωγός θα καλύψει ανάγκες ύδρευσης της Ιεράπετρας ενώ παράλληλα θα τροφοδοτεί περιοχές από όπου θα διέρχεται, Μύρτος, Νέα Ανατολή, Γρα Λυγιά. Σκοπός του έργου είναι από τα 200 κυβικά/ωρα που μεταφέρονται τώρα από τη Σαρακίνα στις δεξαμενές του Περιστερά να φτάσουμε στα 800- 1000 κυβικά/ώρα

Το έργο είναι χωρισμένο σε 4 φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει αντικατάσταση του αγωγού στο τμήμα Νέα Ανατολή – Μύρτος, έργο το οποίο και υλοποιείται. Η δεύτερη αφορά το τμήμα Μύρτος –Σαρακίνα. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, ο προϋπολογισμός είναι 3,6 εκατομμύρια ευρώ και ο Δήμος έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Η τρίτη φάση του έργου Στόμιο – όρια σχεδίου πόλεως κοντά στο γυμναστήριο Μ. Φωνιαδάκης, είναι στο στάδιο όπου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, έχει γίνει αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, ο προϋπολογισμός είναι 4,5 εκατομμύρια ευρώ και θα γίνει προσπάθεια ένταξης σε πρόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας. Η τέταρτη φάση περιλαμβάνει το τμήμα από το κλειστό Γυμναστήριο ως τον Περιστερά. Η μελέτη είναι σε εξέλιξη. Σε αυτή την τέταρτη φάση προβλέπεται αντικατάσταση και των δυο αγωγών διανομής του νερού από την κεντρική δεξαμενή στον Περιστερά προς την πόλη, και τις δυο ζώνες. Θα κατασκευαστούν επίσης δυο νέες δεξαμενές κοντά στο εργοστάσιο Μίνως που θα λειτουργούν ως κεντρικές. Προβλέπεται και η σύνδεση των νέων δεξαμενών με τις υπάρχουσες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ και θα λύσει για τα επόμενα 40 χρόνια το θέμα της ύδρευσης της Ιεράπετρας, τόνισε ο κ. Ασπραδάκης.