Άστεγοι οι αόρατοι άνθρωποι της Ιεράπετρας

1:18 μ.μ. - Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021
01:04 μ.μ. - Παρ, 02/18/2021
Image: Άστεγοι οι αόρατοι άνθρωποι της Ιεράπετρας

Α. Φασουλάκης, Χ. Χατζημαρκάκη, Α. Πανταζής, Μ. Λιαπάκης μιλούν στον Ηχώ 99,8

Ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα αναδείχθηκε ακόμα μια φορά μέσω του Ηχώ 99,8 και της εκπομπής "Καλημέρα Λασίθι" με τη Μαρία Τσαγκαράκη. Καλεσμένος της εκπομπής ο κ. Άγγελος Φασουλάκης πρόεδρος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών π. Φώτιος Διακάκης. Ο κ. Φασουλάκης μίλησε για την ομάδα "Παλμός Ζωής" που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο δράσεων του Συλλόγου και τις 20 και πλέον οικογένειες που στηρίζουν με τη βοήθεια και τη στήριξη εθελοντών πολιτών, δημοπρατηρίων και επαγγελματιών, στοχεύοντας ώστε οι οικογένειες αυτές να μην φτάσουν στα όρια της πείνας και να νιώθουν μια ασφάλεια. Κάποιες από τις οικογένειες αυτές στηρίζονται και από κοινωνικές δομές του δήμου και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Στη συνέχεια ο κ. Φασουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα σε συνανθρώπους μας που είναι άστεγοι και δεν έχουν που να μείνουν ή μένουν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες. Ορισμένοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις λαμβάνουν ένα επίδομα 200 ευρώ βάση σχετικού νόμου και κατόπιν βεβαιώσεων αστεγίας από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου. Μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών πληροφορήθηκε ότι 26 άτομα λαμβάνουν το επίδομα αυτό των 200 ευρώ. Ως Σύλλογος και ως Ομάδα στέκονται κοντά στα άτομα αυτά γιατί δεν μπορούν να σκεφτούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν έχουν να φάνε αλλά και ζουν σε ένα κατάστημα ή ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο χωρίς πόρτες και παράθυρα, χωρίς νερό και ρεύμα. Αναζητούν μάλιστα ένα σπίτι προκειμένου να φιλοξενούνται οι άνθρωποι αυτοί μέχρι να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Προσθέτει ότι "υπάρχουν και εκείνοι που ζουν σε χώρο που έχει ανοίξει ο δήμος, ένας χώρος χωρίς νερό και ρεύμα. Αυτή είναι η κοινωνική μέριμνα και φροντίδα; Εάν δεν αναγνωρίζεις ότι στην πόλη σου υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, εθελοτυφλείς και δηλώνεις δημόσια ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένας άστεγος στην Ιεράπετρα τότε κρίμα, αλλά δεν κάνεις για αυτή την πόλη, δεν αγαπάς αυτή την πόλη, αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να είναι 27 ακόμα και 7", αναφερόμενος σε δηλώσεις της αντιδημάρχου κας Χρύσας Χατζημαρκάκη εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκεια του για το ότι ο Δήμαρχος μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν ως σύλλογος και έγινε σε καλό κλίμα δεν ξανακαλέστηκαν για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα και να αναζητηθούν λύσεις για τους συνανθρώπους που χρειάζονται στήριξη.

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε η αντιδήμαρχος κα Χρύσα Χατζημαρκάκη υποστηρίζοντας οτι δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός αστέγων στην Ιεράπετρα. Υπάρχουν άτομα που, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, λαμβάνουν βεβαίωση αστεγίας από τις κοινωνικές υπηρεσίες ώστε να επωφεληθούν από κάποιο επίδομα, ΚΕΑ, Κοινωνικό Παντοπωλείο και ότι άλλο προβλέπεται. Είναι ένα ερώτημα, εάν ισχύουν όσα ανέφερε ο κ. Φασουλάκης νωρίτερα, σχετικά με το από που διέρρευσαν τα στοιχεία και εάν πέρα από τον αριθμό που επικαλείται έχουν δοθεί και προσωπικά στοιχεία και όλο αυτό διερευνάται. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία είναι απόρρητα και οι κοινωνικές υπηρεσίες με μεγάλη διακριτικότητα διαχειρίζονται τέτοια θέματα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία που προκύπτουν από τις κοινωνικές υπηρεσίες και από το κέντρο κοινότητας. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες , ζουν μόνοι κάτω από δύσκολες συνθήκες κατ΄ επιλογή, άνθρωποι που μπορεί να έχουν διάφορα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας και χρήζουν άλλης βοήθειας. Ο Δήμος δεν διαθέτει κέντρο αστέγων. Έχει δημιουργήσει όμως έναν χώρο που φιλοξενούνται εκεί κάποιοι άνθρωποι. Μέσα από τις υπηρεσίες του είναι κοντά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα η αντιδήμαρχος.

-

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δείτε παρακάτω σχετικό δελτίο τύπου που υπογράφει η κα αντιδήμαρχος σχετικά με τα επιδόματα, τι είναι η βεβαίωση αστεγίας και ποιοι τη δικαιούνται:

Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού με αφορμή σχετικές δημοσιευσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες, ενημερώνει ότι δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία ειδικό «επίδομα αστέγων». Προφανώς υπάρχει παρανόηση και εσφαλμένη πληροφόρηση.

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους δημότες ότι όσον αφορά την επιδοματική πολιτική, στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου γίνονται αιτήσεις για τα παρακάτω επιδόματα:

Επίδομα Στέγασης. Αφορά μισθωμένες κατοικίες με την προσκόμιση ηλεκτρονικού μισθωτηρίου

Προνοιακά Επιδόματα (αναπηρικά)

Επίδομα ανασφαλίστων υπερηλίκων

Επίδομα γέννησης

Επίδομα ΕΕΕ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, πρώην ΚΕΑ) το οποίο χορηγείται ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων. Ανάμεσα στα υπόλοιπα στοιχεία που καταχωρούνται στην αίτηση είναι και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Συνεπώς ο ενδιαφερόμενος οφείλει να δηλώσει αν διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι, αν ενοικιάζει, αν του έχει γίνει δωρεάν παραχώρηση ή αν είναι άστεγος αφού προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στην τελευταία περίπτωση όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί με επίσημα έγγραφα να πιστοποιηθεί η αστεγία από τον ίδιο τον αιτούντα. Κατά συνέπεια, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να διεκδικήσει το παραπάνω επίδομα χορηγείται από το γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των δύο φίλων, βεβαίωση αστεγίας, κατόπιν αιτήσεως του και με διεξαγωγή Κοινωνικής Έρευνας από τον αρμόδιο Κοινωνικό Λειτουργό προς επιβεβαίωσης της κατάστασης που δηλώνει.

Επίσης πρέπει να διευκρινιστεί ότι σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του επιδόματος, άστεγοι μπορούν να χαρακτηριστούν τα άτομα που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

α) άτομα που διαβιούν στο δρόμο, σε υπνωτήριο ή άλλη δομή

β) άτομα που διαβιούν σε ακατάλληλο κατάλυμα:

- παράγκα ,αποθήκη

- κοντέινερ

-τροχόσπιτο

-αυτοκίνητο

-σκηνή

-μη ηλεκτροδοτούμενο οίκημα ακατάλληλο για κατοίκηση

Η υπηρεσία μας με σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα και τηρώντας το απόρρητο προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς το νόμιμο συμφέρον του εξυπηρετούμενου και σε καμία περίπτωση δε δημοσιοποιεί προσωπικά στοιχεία. Τα αριθμητικά στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία και συνεχώς υπόκεινται σε διακυμάνσεις σε καμία περίπτωση δεν διαρρέουν. Χορηγούνται σε αρμόδιους φορείς όταν αυτό είναι απαραίτητο κατόπιν γραπτού αιτήματος.

Τέλος όσον αφορά το θέμα των αστέγων γενικά στο Δήμο Ιεράπετρας κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε μεμονωμένες περιπτώσεις αστέγων που ζητούν βοήθεια από την υπηρεσία ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση. Οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου τους αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση και έχουν πρόσβαση σε όποια παροχή προβλέπεται και δικαιούνται. Ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών διαφοροποιείται συνεχώς ανάλογα με τη βελτίωση ή μη των συνθηκών διαβίωσης τους και την εξεύρεση εργασίας.

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σχετικά με το θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα" κ. Αργύρης Πανταζής ο οποίος τόνισε καταρχάς ότι μετά από συνάντηση με τον κ. Φασουλάκη ενημερώθηκαν για τα ζητήματα που ασχολείται ο σύλλογος και ως παράταξη γνωρίζουν τις ανάγκες συνανθρώπων μας. Επεσήμανε στη συνέχεια ότι τέτοια σοβαρά κοινωνικά θέματα δεν προσφέρονται για πολιτικές κόντρες, καλώντας ωστόσο την αντιδήμαρχο κα Χατζημαρκάκη να μην ψεύδεται όταν μιλά στα μέσα ενημέρωσης γιατί η εικόνα δεν είναι αυτή που προσπαθεί να παρουσιάσει. Διευκρίνισε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτό το γνωρίζει έχοντας συνεργαστεί μαζί τους όταν ήταν αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας. Τότε μάλιστα είχαν κατατεθεί από πλευράς του μαζί με τον Αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής προτάσεις, για την προμήθεια οικίσκων που θα χρησιμοποιούνταν για περιπτώσεις ανάγκης αλλά τελικά οι προτάσεις αυτές δεν στηρίχτηκαν από τον τότε και νυν Δήμαρχο. Θα πρέπει έστω και τώρα να βρεθεί ένας χώρος που θα φιλοξενεί υπό κατάλληλες συνθήκες συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη τόνισε ο κ. Πανταζής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τοποθετήθηκε και ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Λιαπάκης

-

φωτογραφία αρχείου