Αυξήσεις στο ρεύμα κι εντολή διακοπής σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες από 1η Σεπτεμβρίου

10:29 μ.μ. - Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019
10:08 μ.μ. - Σάβ, 24/29/2019
Image: Αυξήσεις στο ρεύμα κι εντολή διακοπής σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες από 1η Σεπτεμβρίου

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης προανήγγειλε ακόμη άγριο κυνήγι των οφειλετών

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η νέα διοίκηση επιβεβαιώνει ότι δρομολογεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, 10 μέτρα ώστε, όπως υποστηρίζει, «ο ορκωτός λογιστής να μην προχωρήσει σε παρατηρήσεις στον εξαμηνιαίο ισολογισμό, ο οποίος δημοσιεύεται στις 24 Σεπτεμβρίου».Δεδομένες είναι τόσο η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας όσο και η ενσωμάτωση στα τιμολόγια της ρήτρας CO2 προκειμένου να μεταφέρονται στους καταναλωτές οι όποιες επιπλέον επιβαρύνσεις από την άνοδο των δικαιωμάτων.
 
Εκτός από αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος καταργείται και η οριζόντια έκπτωση συνέπειας 10%, η έκπτωση δηλαδή του 10% που απολαμβάνουν σήμερα οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για περίπου 4 εκατομμύρια πελάτες σε σύνολο 7 εκατομμυρίων.
 
Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης προανήγγειλε ακόμη άγριο κυνήγι των οφειλετών, λέγοντας χαρακτηριστικά είναι αδιανόητο να μην γίνονται διακοπές ρεύματος σε εκείνους που οφείλουν λογαριασμούς ρεύματος. Έτσι, δόθηκε εντολή μαζικών διακοπών ρεύματος σε 582.000 οφειλέτες από τη ΔΕΗ στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις πρόκειται για οφειλές άνω των 6 μηνών που αντιστοιχούν σε 545 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα οι περιπτώσεις των τελικών λογαριασμών ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων 1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Πέραν των αυξήσεων, έχει κλειδώσει στην κυβέρνηση η απόφαση για το ξεπούλημα των «φιλέτων» της ΔΕΗ και μέσα τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης θα δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες με τελικό στόχο την πλήρη και επιθετική ιδιωτικοποίηση των πλέον κερδοφόρων δραστηριοτήτων της επιχείρησης, δηλαδή των δικτύων διανομής και υποδομών ενέργειας.