Αυτά θα είναι τα νέα υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό

7:04 π.μ. - Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016
07:01 π.μ. - Δευ, 11/04/2016
Image: Αυτά θα είναι τα νέα υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό

Δομικός αναμένεται να είναι ο επικείμενος ανασχηματισμός, με την κυβέρνηση να αλλάζει τα υπάρχοντα υπουργεία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού που ανεστάλη προσωρινά της απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, η κυβέρνηση κατέθεσε στο Συμβούλιο δύο σχεδιαζόμενα Προεδρικά Διατάγματα με το οργανόγραμμα για τα υπουργεία του επικείμενου νέου κυβερνητικού σχήματος. Ο λόγος που κατέθεσε προκαταβολικά τα Προεδρικά Διατάγματα, κόντρα στην πάγια μέχρι σήμερα τακτική πρώτα να ορίζονται οι υπουργοί και στη συνέχεια συγκροτούνται τα χαρτοφυλάκια τους, ήταν για να μην υπάρξει καθυστέρηση στη λειτουργία της κρατικής μηχανής, έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ.
 
Τα δύο αυτά προσχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων κρίθηκαν νόμιμα από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ και όπως προκύπτει από αυτά οι βασικές αλλαγές είναι ότι συνιστάται αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως επίσης συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ γίνεται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού. Επίσης μετονομάζονται έξι υπουργεία.
 
Μετά τη διαρροή τους στον Τύπο, η κυβέρνηση άφησε αιχμές για τους δικαστικούς που τα έδωσαν στη δημοσιότητα.
 
Όπως σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, «σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στην δομή της Κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό».
 
Ως προς το πώς αυτά τα κυβερνητικά προσχέδια είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι «η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται».
 
Πιο αναλυτικά οι αλλαγές μετά τον ανασχηματισμό θα είναι οι εξής:
 
1. Συστήνεται αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γενικές γραμματείες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υποδοχής.
 
Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται επίσης από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες του Ασύλου, της Αρχής Προσφύγων και της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Μεταναστευτικής Πολιτικής.
 
2. Δημιουργείται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.
 
3. Ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  24/2015.
 
4. Συστήνεται υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα συγκροτηθεί από  τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ  μεταφέρεται σε αυτό  η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται  στον τομέα ενέργειας για τους οποίους  ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το  υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
Παράλληλα, μετονομάζονται έξι υπουργεία.
 
1. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανασυστήνεται και μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
 
2. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.
 
3. Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
 
4. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
 
5. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
 
6. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο  υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συστήνεται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

tvxs.gr