Αυξημένη κίνηση τουριστών στις λαϊκές αγορές του Νομού Λασιθίου

12:51 μ.μ. - Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022
12:10 μ.μ. - Πέμ, 13/51/2022
Image: Αυξημένη κίνηση τουριστών στις λαϊκές αγορές του Νομού Λασιθίου

Λήγει σήμερα η προθεσμία διαβούλευσης του σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Ιεράπετρας

Αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών έφερε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη αν και υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των όσων προβλέπονται . Η πρόεδρος του συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών νομού Λασιθίου κα Εριέττα Μπαγορδάκη μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι πανελλαδικά οι δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε κανονισμό λαϊκών αγορών προχωρώντας και σε τοπογραφικά διαγράμματα για τις θέσεις. Μια από τις αλλαγές πάντως που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί είναι ότι πλέον δεν μπορεί να βγάλει κάποιος άδεια εάν πρώτα δεν πιστοποιηθούν οι υφιστάμενοι πωλητές και δεν γίνουν οι κανονισμοί. Αυτό έχει φέρει σε δύσκολη θέση παραγωγούς που είτε θέλουν να βγάλουν νέα άδεια είτε θέλουν να τη μεταφέρουν σε άλλο όνομα.

Στις λαϊκές υπάρχουν τριών ειδών άδειες, αυτή των παραγωγών, των εμπόρων τροφίμων και των εμπόρων βιομηχανικών ειδών. Η άδεια έχει ισχύ για 5 έτη για τους παραγωγούς οι οποίοι όμως θα πρέπει κάθε χρόνο να την ανανεώνουν γιατί μπορεί να αλλάξουν τα είδη που πωλούνται ανάλογα με το τι παράγει κάθε χρόνο ο παραγωγός. Για τους εμπόρους ισχύει επίσης 5 χρόνια χωρίς την υποχρέωση ανανέωσης.

Η κα Μπαγορδάκη πρόσθεσε ότι στην Ιεράπετρα η λαϊκή αγορά θα παραμείνει στον ίδιο χώρο επί της οδού Ψυλλινάκη. Έχουν γίνει προσχέδια για τις θέσεις παραγωγών και εμπόρων και ο αριθμός θέσεων παραμένει ίδιος. Για κάποιες κενές που υπάρχουν, όταν γίνει η προκήρυξη, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο στο πλαίσιο των ενεργειών για τη διαμόρφωση του κανονισμού. Ως σύλλογος έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους αλλά και μεμονωμένα κάποιος παραγωγός μπορεί να στείλει την πρότασή του.

Σε ότι αφορά στις άλλες πόλεις του νομού, στον Άγιο Νικόλαο προβλέπεται αλλαγή του χώρου όπου θα γίνεται η λαϊκή, προς το παρόν όμως παραμένει δίπλα στο νοσοκομείο. Στη Σητεία δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα ωστόσο κάποιες μονοδρομήσεις έχουν δημιουργήσει κυκλοφοριακή κίνηση. Αφενός μεν χρειάζεται οι πολίτες να συνηθίσουν αφετέρου δε να γίνουν και άλλες μονοδρομήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τόνισε στη συνέχεια ότι ως παραγωγοί λαϊκών αγορών προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε όλοι μας και πρόσθεσε ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να κρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα ώστε να είναι προσιτές στους καταναλωτές. Είναι πάντως θετικό ότι φέτος παρατηρήθηκε αυξημένη επισκεψημότητα από τουρίστες που βρέθηκαν στην περιοχή και επέλεξαν για τη βόλτα ή τα ψώνια τους τις λαϊκές του νομού. Τα προϊόντα που διατίθενται μέσω των λαϊκών αγορών είναι ποιοτικά και ως παραγωγοί επιδιώκουμε να υπάρχει μια καλή σχέση, μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, κατέληξε.

Δείτε εδώ το σχέδιο της διαβούλευσης

ierapetra.gov