Αύξηση κορωνοϊού μαζί με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού

11:51 π.μ. - Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Παρ, 18/51/2022
Image: Αύξηση κορωνοϊού μαζί με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ο καθηγητής και διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης μιλά στον Ηχώ 99,8

Αυξημένες μολύνσεις από κορωνοϊό καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, ευτυχώς όμως χωρίς σοβαρές νοσήσεις ή διασωληνώσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Νίκο Τζανάκη.

Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους υπέργηρους, ασθενείς με αυξημένο ιατρικό ιστορικό, ογκολογικούς, αιματολογικούς κ.α.

Πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο έχουμε αυξημένα περιστατικά με διάφορες ιώσεις, αδενοϊούς, ρινοϊούς, εντεροϊούς, αλλά και τον ιό της γρίπης που ταλαιπωρούν ενήλικες και παιδιά και προκαλούν προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό. Είναι αλήθεια ότι το ανοσοποιητικό μας έχει πέσει σε «λήθαργο» για αυτό υπάρχει μια μειωμένη ανοσοποιητική αντίδραση ως αποτέλεσμα κυρίως της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω πανδημίας, επομένως απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους. Κυρίως όμως οι ευπαθείς ομάδες, όσοι εργάζονται σε χώρους που έρχονται σε επαφή με κόσμο, οι εκπαιδευτικοί, οι φροντιστές βρεφών και ενηλίκων, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία κλπ καλό είναι να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είπε ότι είναι ένα κάτι που διαχρονικά συνέβαινε μέσα στα νοσοκομεία. Στη χώρα μας εξελίσσεται ένα μεγάλο πρόγραμμα με την ονομασία «Κλειώ» μέσω του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας στο οποίο συμμετέχουν το ΠΑΓΝΗ και ξένα πανεπιστήμια ώστε να υπάρξουν πρακτικές και αλγόριθμοι για να μειωθούν τα ποσοστά στα ελληνικά νοσοκομεία όπου τα ποσοστά αυτά ήταν αυξημένα λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών που ευτυχώς μειώνεται. Είναι επίσης σημαντικό ότι τα ποσοστά σηψαιμιών και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στο ΠΑΓΝΗ μειώνονται. Θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη που θα δώσει για μια ακόμη φορά, πιστεύω, την απάντηση, κατέληξε ο κ. καθηγητής.