«Βαρίδι» το ακίνητο για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

11:24 π.μ. - Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2018
11:09 π.μ. - Κυρ, 02/24/2018
Image: «Βαρίδι» το ακίνητο για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2018 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ στο οποίο έχουν αλλάξει τα κριτήρια υπαγωγής, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα αλλά η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού. 
 
Για την ένταξη στο νέο ΚΟΤ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (www.idika.gr). Αίτηση για ένταξη στο νέο ΚΟΤ πρέπει να υποβάλουν στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και όσοι είναι ήδη δικαιούχοι του ΚΟΤ.
 
Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού. 
 
Σε αυτήν την περίπτωση, κατά την επε­ξεργασία της αίτησης, θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς. Η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από όλα τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν τέτοια υποχρέωση και η συναίνεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης.
 
Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια
 
Μετά τις βελτιωτικές περεμβάσεις τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία διαμορφώνονται ως εξής: 
 
 
Επίσης, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενσωμάτωσε για πρώτη φορά το περιουσιακό κριτήριο στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το επιχείρημα; Να σταματήσουν να ευνοούνται ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων, εκατοντάδων τετραγωνικών σε «ακριβές» περιοχές και με ιδιοκτήτες που διαθέτουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού αλλά εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο.
 
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι με το περιουσιακό κριτήριο δεν θίγονται μόνο βίλες και εφοπλιστές αλλά και απλά αστικά ακίνητα. Ειδικά από τη στιγμή που το περιουσιακό κριτήριο θα λειτουργήσει φέτος με βάση τις αυξημένες και μη αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες, πολλοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. 
 
Έτσι, για έναν ενήλικο, η αξία του ακινήτου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 120.000 ευρώ. Για ένα ζευγάρι το όριο είναι 135.000 ευρώ. Για οικογένεια με ένα παιδί, το όριο ανεβαίνει στις 150.000 ευρώ. Για οικογένεια με δύο παιδιά το περιουσιακό όριο διαμορφώνεται στις 165.000 ευρώ. Για οικογένεια με τρία παιδιά, το όριο διαμορφώνεται στα 180.000 ευρώ που είναι και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.
 
 
Πηγή: in.gr