Βαθύτερα στο μυστήριο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

12:36 μ.μ. - Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016
12:09 μ.μ. - Τρί, 06/36/2016
Image: Βαθύτερα στο μυστήριο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Νέα στοιχεία για την λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων προέκυψαν μετά από μελέτες δέκα ετών που έκανε διεθνής ερευνητική ομάδα.

  Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις έρευνες δέκα ετών που έκανε η διεθνής Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα  στον Πειραιά.  

Πρώτο το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει για το αστρονομικό ημερολόγιο του Μηχανισμού, για το πώς αυτό συνδέεται με τους τόπους καταγραφής των αστρονομικών φαινομένων και επίσης για το πρωτότυπο και ανερμήνευτο έως σήμερα σύστημα πρόγνωσης εκλείψεων. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν ακόμα το πλήρες πλανητάριο που έδειχνε τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων και για τα αποκρυπτογραφημένα ημερολόγια, που ίσως μας δώσουν νέα στοιχεία για τον τόπο κατασκευής και χρήσης του μοναδικού αυτού μηχανήματος.

Η εκδήλωση θα γίνει απόψε στις 7.30 μ.μ.  στην ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά. Οι ερευνητές θα ανακοινώσουν απόψε για πρώτη φορά, το περιεχόμενο των επιγραφών στο  εσωτερικό του μηχανισμού των Αντικυθήρων, οι οποίες αποτελούν και το εγχειρίδιο λειτουργίας του, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τις αστρονομικές γνώσεις που εμπεριέχει.

Η νέα και ολοκληρωμένη ανάγνωση των σωζόμενων θραυσμάτων του μηχανισμού ανέβασε τον αριθμό των χαρακτήρων στους 3.400. Οι μελετητές πέτυχαν έτσι καλύτερη ποιότητα ανάγνωσης και νέες δυνατότητες ερμηνείας. Πλέον, ολόκληρες προτάσεις και πολλοί νέοι αριθμοί βοηθούν στην αποκωδικοποίηση των λειτουργιών του μηχανισμού.

Η πληρότητα της νέας αυτής ανάγνωσης δίνει επίσης στοιχεία για τα μηχανικά τμήματα του μηχανισμού και για τις επιγραφές που δεν έχουν βρεθεί ακόμη αλλά παραμένουν εδώ και πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια στον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων.