Bayer Ελλάς - Τοποθέτηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τη χρήση thiacloprid στη δακοκτονία 2020

6:53 μ.μ. - Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
06:05 μ.μ. - Παρ, 29/53/2020
Image: Bayer Ελλάς - Τοποθέτηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τη χρήση thiacloprid στη δακοκτονία 2020

Tα προϊόντα φυτοπροστασίας με βάση το thiacloprid θεωρούνται σημαντικό εργαλείο για τους παραγωγούς.

Η Bayer Ελλάς έδωσε στη δημοσιότητα επίσημη απάντηση, σε δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για ληγμένα φυτοφάρμακα, αναφέροντας  ότι τα προϊόντα της με βάση το thiacloprid δεν συμπεριλαμβάνονται στο φετινό (2020) διαγωνισμό δακοκτονίας .

Αναλυτικά η τοποθέτηση  της Βayer  Ελλάς:

Σε συνέχεια του σχετικού δημοσιεύματος στις 27 Μαΐου 2020, για την χρήση προϊόντων που περιέχουν thiacloprid στο πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2020, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα προϊόντα μας με βάση το thiacloprid δεν συμπεριλαμβάνονται στο φετινό (2020) διαγωνισμό δακοκτονίας, μετά από την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την εν συνεχεία εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης του ΥΑΑΤ, που δημοσιεύθηκε στις 31.01.2020. Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις και τις οδηγίες από την ΕΕ, τα προϊόντα που βρίσκονται σε απόθεμα στα κράτη-μέλη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επαγγελματίες χρήστες έως τις 03-02-2021. Για όλους εμάς στην Bayer Ελλάς, η ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος αποτελούν βασική προτεραιότητά μας και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η χρήση των αποθεμάτων από τα προϊόντα με βάση το thiacloprid είναι ασφαλής, αρκεί να εφαρμόζονται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα φυτοπροστασίας με βάση το thiacloprid θεωρούνται σημαντικό εργαλείο για τους παραγωγούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως για τις μικρές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, 16 κράτη μέλη επιβεβαίωσαν ότι χωρίς το thiacloprid, οι εναλλακτικές χημικές λύσεις που υπάρχουν είναι ανεπαρκείς για πολλούς συνδυασμούς καλλιεργειών και εχθρών.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα, τα προϊόντα μας με βάση το thiacloprid έχουν μελετηθεί εκτενώς και έλαβαν έγκριση το 2010 με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Οδηγία 91/414 – Ενιαίες Αρχές), και ειδικά για την ελιά η εταιρεία μας έχει καταθέσει ελληνικά πειράματα αποτελεσματικότητας σε συμμόρφωση με τις ισχύουσες εθνικές απαιτήσεις, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από τις ελληνικές Αρχές και έχουν γίνει αποδεκτά. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά έχουν λάβει έγκριση και χρησιμοποιούνται στην ελιά και σε άλλες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των ελαιοκαλλιεργητών.