Βιαννιτάκης: Ανησυχία των παραγωγών για τις ποσότητες νερού του φράγματος Μπραμιανών

12:46 μ.μ. - Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024
12:04 μ.μ. - Τετ, 03/46/2024
Image: Βιαννιτάκης: Ανησυχία των παραγωγών για τις ποσότητες νερού του φράγματος Μπραμιανών

Ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8 για νερό και εργάτες γης - Τι είπε στον Καιρίδη

Με αφορμή τη συνάντηση του κ. Δημήτρη Καιρίδη, υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματές του συλλόγου για τη διαχείριση του νερού και τους εργάτες γης.

Ο κ. Βιαννιτάκης είπε ότι υπάρχει ανησυχία για τις ποσότητες νερού για τις οποίες δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι επαρκούν για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Συνέχισε λέγοντας ότι σε επικοινωνία με την αρμόδια εταιρεία που κατασκευάζει την προσαγωγό διώρυγα του Μύρτου για την ολοκλήρωση των έργων ενημερώθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα υλικά και ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο πότε θα ολοκληρωθούν. Τόνισε ότι το πρόβλημα αναδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία και τέθηκε ακόμα και στην συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη, ωστόσο πιστεύει ότι είναι ευθύνη όλων μας να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά το νερό. Τέλος, είπε ότι ουσιαστικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και ότι είναι θέμα της φύσης.

Για το θέμα των εργατών γης, ο κ. Βιαννιτάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι ο κ. Καιρίδης Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει βάλει το θέμα σε υψηλή προτεραιότητα. Ο κ. Καιρίδης, με αφορμή την επίσκεψή του στην Κρήτη πραγματοποίησε σύσκεψη για αυτό το κομμάτι ενημερώνοντας ότι έχουν δρομολογηθεί κάποιες αλλαγές ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να έχουμε ένα ενιαίο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής. Επισήμανε ότι για τις διαδικασίες που αφορούν στους μετακλητούς εργάτες- εργαζομένους εμπλέκονται τόσο το Υπουργείο Μετανάστευσης όσο και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών και αυτό οδηγεί σε όλη αυτή την διαδικασία. Ανέφερε ότι γίνονται βήματα τα οποία θα βοηθήσουν όπως η Τροπολογία για τους παράτυπα διαμένοντες η οποία κατατέθηκε, ο Νέος Κώδικας Μετανάστευσης ο οποίος μπήκε σε εφαρμογή 1/4/2024 και τέλος η ψηφιοποίηση ενός μέρους της διαδικασίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη μη έχοντας ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος, σε ερώτηση της Κ. Τσαγκαράκη για το εάν θα μπορούσε να ενσωματωθεί ανθρώπινο δυναμικό από τις δομές μεταναστών ο κ. Βιαννιτάκης απάντησε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί διεθνής κανόνες και δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα να εργαστεί. Εξάλλου έχουν απευθυνθεί σε δομές σε νησιά χωρίς αποτέλεσμα.