Βίλα πάνω στο κύμα; Μπράβο!

10:00 π.μ. - Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020
10:12 π.μ. - Πέμ, 10/00/2020
Image: Βίλα πάνω στο κύμα; Μπράβο!

Ένα κείμενο του Φώτη Κοκοτού

Η βίλα που ενοικιάζει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας στο Σούνιο βρίσκεται μόλις 16 μέτρα από την ακροθαλασσιά, όπως τα μέτρησα στο χάρτη. Η απόσταση αυτή δείχνει στους πολίτες πόσο ωραίο είναι ένα σπίτι «πάνω στο κύμα» και αναδεικνύει αυτό που ανέκαθεν έλεγα: πως η Ελλάδα έχει τεράστιο πλούτο στην ακτογραμμή της, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, κι ένα μέρος αυτής μπορεί και πρέπει να τύχει ποιοτικής οικιστικής ανάπτυξης. Είναι σημαντικό, διότι για πολλά χρόνια κυριάρχησε μια λανθασμένη και προσχηματική αντίθεση στην παραθαλάσσια δόμηση.

Δεν έχω καμία διάθεση να υπεισέλθω σε κομματικούς διαξιφισμούς. Θυμάμαι, άλλωστε, και τον Ανδρέα Παπανδρέου να μετακομίζει σε ακόμα μεγαλύτερη βίλα στην Εκάλη. Αυτό που έχει σημασία για την ουσία της πράξης του είναι ο συμβολισμός: η βίλα πάνω στο κύμα, όπως και η βίλα στην Εκάλη, δεν είναι «ταμπού» και δεν πρέπει να θεωρείται «απαγορευμένος καρπός». Η βίλα πάνω στο κύμα μπορεί και πρέπει να θεωρείται ως κάτι κανονικό και κοινωνικά αποδεκτό.

Όλη η Ελλάδα έχει υπέροχα παραθαλάσσια κτίσματα: η Μύκονος (Βενετιά, Θεοξένια), η Μήλος, η Σαντορίνη, ο Γερολιμένας, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Κρήτη κ.ο.κ. Θα ήταν ανόητα αυθαίρετο να πούμε πως αυτά αρκούν. Φανταστείτε το Καστελλόριζο, για παράδειγμα, που ήδη έχει υπέροχα σπίτια πάνω στο κύμα, πώς θα γινόταν ανάρπαστος προορισμός αν επιτρέπαμε την παραθαλάσσια επέκταση του οικισμού κατά μερικές χιλιάδες μέτρα, ενισχύοντας τον πληθυσμό του. Έχουμε ατελείωτα χιλιόμετρα ακτογραμμής προς ανάπτυξη, ώστε να φέρουμε στην Ελλάδα πάμπολλους νέους κατοίκους που ψάχνουν την ποιότητα ζωής που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επέλεξε για τη δική του οικογένεια. Καλώς και δικαίως.

Τέλος, όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, η δόμηση πάνω στη θάλασσα δεν είναι καθόλου απαγορευμένη. Φυσικά μπορείς να χτίσεις νομίμως ακόμη και μέσα στη θάλασσα (π.χ. μια μαρίνα), και βεβαίως μπορείς να χτίσεις νομίμως στο έδαφος που μπάζωσες μέσα στη θάλασσα (π.χ. εμπορικά, ξενοδοχεία, βίλες). Έχουμε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες παραθαλάσσιους οικισμούς, τα όρια των οποίων εκτείνονται ως το κύμα. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις περί καθολικών απαγορεύσεων της ανάπτυξης στον αιγιαλό. Και η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα να μένει πάνω στο κύμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και μπράβο του.

Ο Φώτης Κοκοτός είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc

Επιχειρηματίας του Tουρισμού