BioCos: Πώς η γενετική ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου δίνει υπεραξία στο προϊόν

10:03 π.μ. - Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
10:05 π.μ. - Δευ, 20/03/2024
Image: BioCos: Πώς η γενετική ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου δίνει υπεραξία στο προϊόν

Ο Στ. Αρχοντάκης, Διευθύνων Σύμβουλος και Iδρυτής της BioCos στην "Γεραπετρίτικη Γη"

Ο Στέλιος Αρχοντάκης, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της BioCoS μίλησε στην εκπομπή “Ιεραπετρίτικη Γη” για την εταιρεία BioCos η οποία ασχολείται με την γενετική ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου.

Η BioCoS είναι μια εταιρεία Βιοτεχνολογίας με έδρα τα Χανιά. Κεντρικός άξονας δραστηριότητας είναι η ανάπτυξη λύσεων γενετικής (DNA) ιχνηλασιμότητας σε τρόφιμα, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής. Η καινοτομία της γενετικής ταυτοποίησης και ιχνηλασιμότητας στη βιομηχανία ελαιολάδου ξεκίνησε το 2018. Η τεχνολογική λύση της BioCoS εστιάζει στη γενετική (DNA) ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου - από το χωράφι στο ράφι – είτε σαν τρόφιμο ή σαν συστατικό σε καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής. Η γενετική (DNΑ) ταυτότητα σε ένα ελαιόλαδο προσδίδει ανταγωνιστικότητα και υπεραξία στο τελικό προϊόν, επιτρέποντας σε μια εταιρεία να επιβεβαιώσει περαιτέρω στον καταναλωτή ότι το μπουκάλι περιέχει αυτό που αναγράφει η ετικέτα. Υπάρχει μία τάση, βάση της οποίας ο καταναλωτής είναι διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερο για ένα προϊόν με διαφάνεια στην ετικέτα. Μέσω λοιπόν ενός QR code, ο καταναλωτής θα μπορεί να δει τα στοιχεία της εταιρίας ή του παραγωγού και τα γενετικά δεδομένα του ελαιολάδου. Είναι τόσο ένα μέσω επικοινωνίας και διαφάνειας της ετικέτας του ποιοτικού ελαιολάδου αλλά παράλληλα ένα εργαλείο για τις εταιρίες ώστε να μπορούν να γνωρίζουν τι αγοράζουν, βελτιστοποιώντας έτσι τις διαδικασίες τους.

hxonews

Το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό προϊόν όλης της Ελλάδας το οποίο εξελίσσεται καθώς πια υπάρχει και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με συσχετισμούς υγείας. Στόχος είναι να δοθεί σε αυτό το ποιοτικό ελαιόλαδο υπεραξία μέσω της ανάλυσης DNA. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Η λύση που προσφέρει η BioCoS βασίζεται στην ανάλυση και επεξεργασία DNA δεδομένων και όχι μόνο. Η ανάλυση γίνεται μέσω συλλογής δειγμάτων από το χωράφι, τον μήλο, την δεξαμενή φύλαξης αλλά και από κάθε LOT που θα παραχθεί. Παράλληλα, γίνεται συλλογή δεδομένων πρακτικών καλλιέργειας, δεδομένων παραγωγής, όγκου και όποιας άλλης πληροφορίας χρειαστεί η εταιρία ώστε να δημιουργήσει μία βάση επεξεργασίας δεδομένων με αποτέλεσμα να εκμοντερνιστεί και σε αυτό το κομμάτι. Η BioCos προσφέρει λοιπόν μία ολιστική λύση με στόχο τη διαφάνεια, την ενίσχυση του προφίλ της εταιρίας ή του παραγωγού ως προς την βιώσιμη ανάπτυξη γιατί εάν γνωρίζουμε την προέλευση του ελαιολάδου αυτό ενισχύει και τους τοπικούς παραγωγούς και επίσης η συλλογή των DNA δεδομένων έχει έναν ενεργό ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας. Στην παρούσα φάση έχουν φτάσει να εντοπίσουν 39 διαφορετικές ποικιλίες μέσα σε ένα ελαιόλαδο, όπως επίσης την παρουσία τυχόν προσμίξεων με σπορέλαια. Η μοναδικότητα μιας ποικιλίας είναι επίσης κομμάτι υπεραξίας. Εάν έχεις μία ποικιλία διαφορετική από τις κοινές, το γενετικό της προφίλ θα είναι επίσης διαφορετικό κάνοντας και την ταυτότητά της διαφορετική. Ωστόσο, το διαφορετικό και μοναδικό δεν σημαίνει πάντα και ποιοτικά καλύτερο. Η ποιότητα δεν έχει να κάνει με το DNA. Το DNA μπορεί να επιβεβαιώσει την ακεραιότητα ενός ελαιολάδου. Η ανάλυση είναι ίδια σε περίπτωση που ένα ελαιόλαδο έχει μέσα πάνω από μία ποικιλίες. Δεν απαγορεύεται να φτιάξεις ελαιόλαδο από διαφορετικές ποικιλίες ωστόσο δεν μπορείς να το πουλάς ως μονοποικιλιακό. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται ανάλυση προφίλ και η ετικέτα ενημερώνει για τις διαφορετικές ποικιλίες ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι δεν έχει γίνει νοθεία.

Το 2023 η BioCoS προχώρησε στην ανάπτυξη μιας φορητής μοριακής συσκευής με στόχο να διασφαλίζει την ακεραιότητα και τον εντοπισμό νοθείας σε ένα προϊόν στη βιομηχανία τροφίμων οπουδήποτε και επιτόπου, ακόμα και από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Στη παρούσα φάση, έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή της στον έλεγχο της γενετικής ταυτότητας ενός ελαιολάδου αλλά και τον εντοπισμό νοθείας. Το λανσάρισμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024. Τέλος, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία, η BioCoS επιδιώκει τη συνεχή ανάπτυξη νέων λύσεων και σε άλλα προϊόντα, και την αύξηση της εμπορικής της δραστηριότητας στο εξωτερικό.