Βιολογικός Μακρύ Γιαλού: Ασφαλιστικά μέτρα από τον Εμπορικό Σύλλογο για διακοπή των εργασιών εν μέσω τουριστικής περιόδου

11:20 π.μ. - Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025
11:05 π.μ. - Δευ, 05/20/2025
Image: Βιολογικός Μακρύ Γιαλού: Ασφαλιστικά μέτρα από τον Εμπορικό Σύλλογο για διακοπή των εργασιών εν μέσω τουριστικής περιόδου

Ο Εμμανουήλ Καπετανάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το έργο του βιολογικού καθαρισμού που απειλεί τη φετινή τουριστική σεζόν - Την Τετάρτη η εκδίκαση των μέτρων

Ο Εμμανουήλ Καπετανάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8 για το έργο του βιολογικού καθαρισμού που απειλεί τη φετινή τουριστική σεζόν

Την έντονη ανησυχία των κατοίκων και επαγγελματιών του Μακρύ Γιαλού σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου του βιολογικού καθαρισμού στην καρδιά της τουριστικής περιόδου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Εμμανουήλ Καπετανάκης, μιλώντας στον Ηχώ 99,8 και στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι».

Όπως ανέφερε, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάζονται την Τετάρτη, με στόχο την προσωρινή παύση των εργασιών μέχρι τον Οκτώβριο. Όχι για να ματαιωθεί το έργο, όπως διευκρίνισε, αλλά για να προστατευτεί η τοπική κοινωνία και η οικονομία της περιοχής σε μια κρίσιμη περίοδο.

«Εμείς δεν είμαστε απέναντι στο έργο. Είμαστε απέναντι στον λάθος χρόνο. Το έργο είναι απαραίτητο – και το θέλουμε ίσως περισσότερο από όλους. Αλλά δεν γίνεται να θυσιάζεται κάθε καλοκαίρι στο όνομά του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν

Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη, σε πρόσφατη συνάντηση στο δημοτικό κατάστημα Κουτσουρά υπήρξε σαφής συμφωνία για μετάθεση των εργασιών που επηρεάζουν άμεσα το παραλιακό μέτωπο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η τουριστική εικόνα της περιοχής. Ωστόσο, όπως είπε, η συμφωνία αυτή δεν τηρήθηκε, και οι εργασίες συνεχίζονται χωρίς ουσιαστικό διάλογο.

«Όταν φύγαμε από το τραπέζι εκείνης της συνάντησης, νομίζαμε ότι είχαμε βρει λύση. Κι όμως, λίγες μέρες μετά, ξαφνικά ξαναξεκίνησαν οι εργασίες, σαν να μην ειπώθηκε ποτέ τίποτα».

Σε αντίθεση, με το παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας, όπου ο Δήμος υποστήριξε τους επαγγελματίες της Ιεράπετρας σχετικά με την κατεδάφιση των περγκολών.

Τουρισμός χωρίς διαφήμιση και πρόσβαση

Ο κ. Καπετανάκης αναφέρθηκε και στο γενικότερο πρόβλημα υποβάθμισης της περιοχής από τη στιγμή που ενσωματώθηκε στον Δήμο Ιεράπετρας. Όπως ανέφερε, ο Μακρύς Γιαλός παραμένει χωρίς τουριστικό χαρακτηρισμό, παρά τη μεγάλη τουριστική δυναμική του – κάτι που καθιστά ακόμα πιο επισφαλή την ανάπτυξή του.

«Μόνο στην Ανάληψη υπάρχουν 4.500 τουριστικές κλίνες. Κι όμως, η περιοχή δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως τουριστική. Αυτό δεν είναι μόνο πολιτική αμέλεια – είναι στρατηγικό λάθος».

Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες της περιοχής αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα: ακυρώσεις, σύγχυση επισκεπτών, αδυναμία πρόσβασης, ακόμα και ακατάλληλη εικόνα της θάλασσας εξαιτίας του έργου του βιολογικού καθαρισμού.

«Μας έλεγαν ότι δεν θα υπάρχει ενόχληση. Οι επιχειρηματίες ενημέρωσαν τους τουρίστες τους ότι όλα θα είναι εντάξει. Κι αυτοί ήρθαν και βρήκαν κομπρεσέρ δίπλα στα δωμάτια, λάσπες στις παραλίες και εργοτάξια αντί για θέρετρα».

Αντίδραση με ευθύνη και αποφασιστικότητα

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι υπάρχουν χιλιάδες υπογραφές κατοίκων και επαγγελματιών, που ζητούν απλώς το αυτονόητο: να μη γίνουν οι εργασίες μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

«Η θάλασσα είναι δημόσιο αγαθό. Δεν μπορείς να την καταστρέφεις στο όνομα κανενός έργου. Όλα αυτά δεν είναι μόνο πρόβλημα των καταστηματαρχών – είναι θέμα για όλη την κοινωνία».

Τέλος, ο κ. Καπετανάκης υπογράμμισε πως σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα, θα εξεταστούν όλα τα νομικά και θεσμικά περιθώρια αντίδρασης.

«Δεν επιδιώκουμε να είμαστε αντίδικοι με τον Δήμο. Αλλά αν μας φέρνουν σε αυτή τη θέση, θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας μέχρι τέλους. Δεν γίνεται να φωνάζουμε για το λογικό και να μη μας ακούει κανείς».