Βορίδης: Κινητοποιούμε ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για τις ζημιές των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης

10:44 π.μ. - Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
10:11 π.μ. - Παρ, 15/44/2019
Image: Βορίδης: Κινητοποιούμε ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για τις ζημιές των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης

Καταγραφή των ζημιών

«Το Υπουργείο δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη σε ό,τι αφορά τις δικές του κινήσεις για την έγκαιρη παροχή του προϊόντος φυτοπροστασίας για τη δακοκτονία» επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Γκεγκέρογλου σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη με τον δάκο.
 
«Η εμπλοκή του Υπουργείου στο θέμα της δακοκτονίας αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού, προκειμένου να υπάρξει ο προμηθευτής του κατάλληλου προϊόντος φυτοπροστασίας. Ο σχετικός διαγωνισμός πέρυσι έγινε εγκαίρως. Το προϊόν φυτοπροστασίας είχε παρασχεθεί στις Περιφέρειες των οποίων ευθύνη αποτελεί η δακοκτονία» τόνισε ο κ. Βορίδης.
 
Ο Υπουργός, σύμφωνα με το cretapost.gr, δήλωσε επιπροσθέτως ότι δόθηκε άμεσα εντολή να υπάρξει καταγραφή των ζημιών για ό,τι πρέπει να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία.
 
Έκανε σαφές πάντως ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε εγρήγορση για το θέμα της προσβολής των ελαιοκαλλιεργειών από τον δάκο σε όλο το νησί.
 
Συμπλήρωσε δε, ότι για την προμήθεια του σκευάσματος για τη δακοπροστασία του 2020 έχει ήδη υπογράψει τη σχετική σύμβαση.
 
Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση μιας επιστημονικής επιτροπής προκειμένου να μελετηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τη δακοκτονία, τον μύκητα «γλοιοσπόριο» και άλλους νέους κινδύνους, ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ήδη πρόγραμμα, το οποίο «τρέχει» ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με προϋπολογισμό 144.000 ευρώ, που εξετάζει και εφαρμόζει συγκεκριμένες πρακτικές, σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Λασίθι αλλά και η Τριφυλία, η Φωκίδα, η Σάμος και η Λέσβος και παρακολουθεί τόσο το ζήτημα της προστασίας όσο και αυτό του προγράμματος δακοκτονίας.