Βουλή / Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των 300

12:01 μ.μ. - Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023
12:07 μ.μ. - Δευ, 03/01/2023
Image: Βουλή / Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των 300

Αύριο Τρίτη η εκλογή του προέδρου της Βουλής και του προεδρείου

Ορκίστηκε η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών. Με την τελετή της ορκωμοσίας αποσαφηνίστηκε και η νέα κοινοβουλευτική χωροταξία εντός της Oλομέλειας.

Πίσω από το ΠΑΣΟΚ κάθονται οι βουλευτές της ελληνικής λύσης και από τα δεξιά τους ακολουθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία βρίσκεται πίσω από την ΚΟ του ΚΚΕ. Στην αίθουσα τις Oλομέλειας παραβρέθηκαν οι Κ. Σακελλαροπούλου, Β. Θάνου, Π. Πικραμμένος, Απόστολος Κακλαμανης, Β. Πολυδωρας, Κ. Φλωρος και Γ. Πατουλης. Επίσης, πριν την έναρξη της τελετής ανακοινώθηκε στο Σώμα ποιες έδρες επέλεξαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

hxonews

Ο π/θ την Α΄ Θεσσαλονίκης, όπως και οι Ν. Ανδρουλάκης και Δ. Νατσιός (Νίκη). Ο Αλ. Τσίπρας την έδρα της Α΄ Πειραιά, ο Κυρ. Βελόπουλος την έδρα στον Ν. Τομέα, ενώ στην ίδια περιφέρεια την έδρα κράτησε και ο Β. Στίγκας (Σπαρτιάτες). Τέλος, η Ζ. Κωνσταντοπούλου επέλεξε την έδρα στον Β. Τομέα, ενώ στην ίδια περιφέρεια την έδρα επέλεξε ο Δ. Κουτσούμπας. Αύριο θα εκλεγεί το νέο προεδρείο της Βουλής, με τον Κ. Τασούλα να ανανεώνει τη θητεία του.

hxonews
hxonews

Στις υπόλοιπες θέσεις των αξιωματούχων θα καθίσουν όσοι πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι θελήσουν να παραβρεθούν. Σε μια πρόσθετη σειρά καθισμάτων, κάτω από τα έδρανα των αξιωματούχων θα καθίσουν και οι εκπρόσωποι ξένων Εκκλησιών.

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews

Στην πανηγυρική συνεδρίαση της ορκωμοσίας των βουλευτών έχουν κληθεί και θα παραστούν στα διπλωματικά θεωρεία, όπως έχουν ενημερώσει, πολλοί πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών στην Αθήνα.

Αύριο Τρίτη (4/7) το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

avgi.gr