Capital controls: Μαύρη επέτειος αύριο για την ελληνική οικονομία - Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια

2:50 μ.μ. - Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019
02:06 μ.μ. - Πέμ, 27/50/2019
Image: Capital controls: Μαύρη επέτειος αύριο για την ελληνική οικονομία - Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια

Ήταν σαν αύριο, τέσσερα χρόνια πριν, που οι Έλληνες πολίτες ζούσαν τις τελευταίες ώρες ελεύθερων συναλλαγών με την επιβολή των capital controls

Ήταν σαν αύριο, τέσσερα χρόνια πριν, που οι Έλληνες πολίτες ζούσαν τις τελευταίες ώρες ελεύθερων συναλλαγών με την επιβολή των capital controls. Ήταν οι τελευταίες μέρες του Ιουνίου όταν χιλιάδες πολίτες στέκονταν καρτερικά έξω από ATM περιμένοντας να βγάλουν 60 ευρώ.
 
To απόγευμα της 28ης Ιουνίου 2015 ο τότε υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο των κεφαλαίων κίνησης (capital controls) .
 
Και αυτό διότι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ήταν πλέον οριακή.
 
Η μεγάλη εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, περίπου 42 δισ. ευρώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015, κατέστησε την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών αναγκαίο κακό για την επιβίωση των τραπεζών.
Το όριο αναλήψεων για τους πολίτες είναι τα 60 ευρώ ημερησίως, οι συναλλαγές "παγώνουν", αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις επιχειρήσεις που φέρνει δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και η Οικονομία εκτροχιάζεται.
Η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκάλεσε σημαντικές επιπλοκές στην αγορά το πρώτο διάστημα εξαιτίας της διόγκωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνεπάγεται η πληρωμή προμηθευτών στο εξωτερικό, σε μια περίοδο κορύφωσης των αναγκών λόγω της έναρξης της νέας σεζόν.
 
Πού βρισκόμαστε σήμερα
Τέσσερα χρόνια μετά και με την οικονομία να βγαίνει σιγά σίγα από τον γύψο οι τράπεζες ετοιμάζουν την πλήρη άρση των capital controls. Με το τελευταίο αυτό βήμα, θα καταργηθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην αποστολή εμβασμάτων για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς και στις αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, αλλά και οι όποιες εξαιρέσεις παραμένουν στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
 
Το σήμα προς την πλήρη άρση των capital controls έδωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.
 
«Είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φέτος», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Reuters, στο περιθώριο επενδυτικού συνεδρίου.
 
Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες έχουν ήδη χαράξει το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.
 
Αν και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 7 Ιουλίου καθυστέρησε την εφαρμογή του σχεδίου, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί μετά από διεργασίες μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
 
Η νέα χαλάρωση θα προβλέπει τη διεύρυνση των ορίων για τα εμβάσματα ιδιωτών σε 6.000 ευρώ το δίμηνο, από 4.000 ευρώ που ισχύει στην παρούσα φάση.
 
Το καθεστώς το οποίο ισχύει σήμερα προβλέπει ότι επιτρέπονται οι συναλλαγές νοµικών προσώπων ή επιτηδευµατιών προς το εξωτερικό έως το ποσό των 100.000 ευρώ ηµερησίως, µε την προσκόµιση των σχετικών παραστατικών και τιµολογίων στην τράπεζα.
 
Ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα. Για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τη νέα χαλάρωση οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από τις τράπεζες.
 
dikaiologitika.gr