Copernicus: Πρόβλεψη για θερμό χειμώνα στην Ευρώπη

10:22 π.μ. - Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023
10:10 π.μ. - Τετ, 11/22/2023
Image: Copernicus: Πρόβλεψη για θερμό χειμώνα στην Ευρώπη

Αυξημένη πιθανότητα για ένα σημαντικά θερμότερο χειμώνα από το συνηθισμένο προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, συμφωνα με το Bloomberg. Ως εκ τούτου, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης θα είναι μειωμένη

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνουν μια ελάχιστη πιθανότητα 50% για θερμοκρασίες πολύ πάνω από το μέσο όρο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες να υπερβούν οι θερμοκρασίες τις μέσες τιμές που καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις χώρες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής, κυμαίνονται στο 60% έως 70%.

Την Τρίτη, οι επιστήμονες του Copernicus επικαιροποίησαν τις εποχικές προβλέψεις τους, τις οποίες συμβουλεύονται αγρότες, ασφαλιστές και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να συμπιέσουν τις τιμές του φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, παρέχοντας κάποια οικονομική ανακούφιση στους Ευρωπαίους.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται στον απόηχο της προειδοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι ο ψυχρός καιρός απειλεί να προκαλέσει διακυμάνσεις των τιμών στην ούτως ή άλλως «σφιχτή» αγορά φυσικού αερίου. Οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτοι -πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα- αλλά «αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για σταθερές τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν», ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση αγοράς την Τρίτη. «Ο κίνδυνος αστάθειας των τιμών, ιδίως σε περίπτωση ψυχρού χειμώνα, προκαλεί ανησυχία».

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg