Δ. Γράβαρης: Η Κυβέρνηση οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην «ευθανασία»

7:12 π.μ. - Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021
07:04 π.μ. - Πέμ, 08/12/2021
Image: Δ. Γράβαρης: Η Κυβέρνηση οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην «ευθανασία»

Ο Διονύσης Γράβαρης, Καθηγητής Θεωρίας Κράτους & Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καλεσμένος στην εκπομπή "Όλα στη φόρα" με τον Νίκο Δασκαλάκη

Κλονίζεται συθέμελα ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία και η συμβολή τους στην κοινωνική συνοχή

Ο καθηγητής κ. Γράβαρης μίλησε στην εκπομπή «Όλα στη φόρα με τον Νίκο Δασκαλάκη» και στον Ηχώ99,8 , για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και το πώς επηρεάζεται ο κλάδος της μικρής επιχειρηματικότητας από τη νέα οικονομική κρίση και την πανδημία.

Φαίνεται ότι η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνει πως δεν θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, η μείωση του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 18 δις ευρώ παραγόμενου πλούτου, έχουμε λοιπόν μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, η οποία προκλήθηκε από εξωγενή παράγοντα, την πανδημία.

Η πολιτική που ακολουθείτε από την Κυβέρνηση μας οδηγεί στη διαπίστωση ότι η διαχείριση της κρίσης είναι εσφαλμένη καθώς επιτείνει ακόμα περισσότερο τα υφεσιακά φαινόμενα.

Με απλά λόγια, η οικονομία είναι διασωληνωμένη και η πολιτική που ακολουθείτε μοιάζει σαν να κάνει οικονομία στο οξυγόνο.

Οι φορολογικές ή οιωνοί φορολογικές δαπάνες όπως η παράταση πληρωμής οφειλών ή η περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή θα καλύψουν μόνο ένα μικρό μέρος του εισοδήματος που έχει χαθεί.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας μέχρι τώρα δείχνουν μια απότομη μείωση της ζήτησης, τόσο για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες όσο και για επενδύσεις.

Η μείωση του εισοδήματος ελάχιστα αναπληρώθηκε από τα μέτρα της Κυβέρνησης σε προφανή αντίθεση με τα μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οφείλεται και στο απλό γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις σε αρκετούς κλάδους ακόμα δεν λειτουργούν ενώ είχαν και κατακρήμνιση του τζίρου τους το προηγούμενο διάστημα.

Τα στρώματα αυτά έχουν ιδιαίτερα πληγεί από την πολιτική της Κυβέρνησης.

Το ζήτημα της υπερφορολόγησης έχει φύγει από το προσκήνιο και τώρα πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η απώλεια εισοδήματος.

Η διάψευση των προσδοκιών, αυτών των στρωμάτων, από την Κυβέρνηση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή.