Δ. Κουνενάκης: Κίνδυνος μη υλοποίησης οδικών έργων στην Ιεράπετρα λόγω αντιδράσεων

11:05 π.μ. - Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017
11:06 π.μ. - Κυρ, 11/05/2017
Image: Δ. Κουνενάκης: Κίνδυνος μη υλοποίησης οδικών έργων στην Ιεράπετρα λόγω αντιδράσεων

Ο ΒΟΑΚ για εμάς στο Λασίθι έχει και άλλες διαστάσεις

Για τις εξελίξεις γύρω από τον ΒΟΑΚ μίλησε στον Ηχώ fm 99,8 0 πρόεδρος του ΟΑΚ και πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης. Όπως είπε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαθέσει το ποσό των 1,1 δις ευρώ περίπου για κατασκευή μέρους του ΒΟΑΚ. Με βάση στοιχεία που έχουν σχέση με αποδοτικότητα και βιωσιμότητα οι παρεμβάσεις θα αφορούν στο τμήμα Χανιά -  Άγιο Νικόλαο , με τετράιχνο κομμάτι υψηλής κατηγορίας που θα διευκολύνει την κίνηση. Ήδη υπάρχει μια αναγνωριστική μελέτη που έχει κάνει ο ΟΑΚ για Χανιά Ηράκλειο και προχωρά η διαδικασία  και για το υπόλοιπο τμήμα μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Εξετάζεται από το Υπουργείο εάν θα χρειαστεί να γίνει νέα χάραξη σε κάποια τμήματα του ΒΟΑΚ. Το πιθανότερο είναι να έχουμε συνδυασμό  υφιστάμενης χάραξης και νέας όπου απαιτηθεί, σημείωσε ο κ. Κουνενάκης. Πρόσθεσε ότι εξελίσσεται η στρατηγική μελέτη που θα γίνει από Σητεία μέχρι Καστέλι.   Όταν λέμε βιωσιμότητα εννοούμε από άποψη   κυκλοφοριακού φόρτου και προς το παρόν δεν υπάρχει διάθεση για Διόδια, συνέχισε και πρόσθεσε.  
Το θέμα για εμάς στο Λασίθι έχει και άλλες διαστάσεις. Η μελέτη για το τμήμα από Άγιο Νικόλαο  προς Παχεία Άμμο είναι σε καλό επίπεδο. Ενώ   υπάρχουν και άλλα όπως η παράκαμψη Παχειάς Άμμου και το Τμήμα προς Σητείας. Η χρηματοδότηση για αυτά μπορεί να είναι από εθνικούς πόρους ή ΕΣΠΑ. Είναι θέμα της κυβέρνησης, των τοπικών παραγόντων να πιέσουν για την υλοποίησή τους. Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά στην Ιεράπετρα  υπάρχουν μελέτες  για τις οποίες υπάρχουν αντιδράσεις  - αντιρρήσεις από παράγοντες της περιοχής. Όπως για το τμήμα Παχειά  Άμμος -Ιεράπετρα. Τοπικές αντιδράσεις όμως υπάρχουν και για το τμήμα Ιεράπετρα- Φέρμα αλλά και για το διευρωπαϊκό δίκτυο Ιεράπετρα  - Μύρτο προς  Βιάννο, τόνισε κάνοντας μάλιστα και λόγο  για  τον κίνδυνο να μην γίνουν  αναπτυξιακά οδικά έργα στην Ιεράπετρα εξαιτίας των αντιρρήσεων  για τα προαναφερόμενα έργα.  Ερωτηθείς για τον   δρόμο από Καλό Χωριό προς Παχεία Άμμο ο κ. Κουνενάκης  είπε ότι η μελέτη είναι προχωρημένη υπάρχουν ενστάσεις από κατοίκους του Καλού Χωριού γιατί περνά από το χωριό.
 
Ο κ. Κουνενάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα του νερού και την ενιαία διαχείριση σε επίπεδο Κρήτης με την εκπόνηση μελέτης και ποιο ο ρόλος του  ΟΑΚ ο οποίος θα μπορεί να κάνει μελέτες και έργα σχετικά με το νερό . Στα Χανιά όπου ο ΟΑΚ έχει αναλάβει το σύνολο διαχείρισης των υδατικών πόρων τα πράγματα έχουν προχωρήσει θετικά. Θα πρέπει να δούμε και στην ανατολική Κρήτη  τι θα γίνει. Οι Δήμοι μπορούν να απευθυνθούν στον ΟΑΚ και να αναζητηθούν λύσεις, σημείωσε. 
 

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Κουνενάκη;