Δασενάκης: Απαγορευμένες φυτοπροστατευτικές ουσίες αλλοιώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου

12:03 μ.μ. - Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022
12:11 μ.μ. - Παρ, 11/03/2022
Image: Δασενάκης: Απαγορευμένες φυτοπροστατευτικές ουσίες αλλοιώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου

Ψυχραιμία συνιστά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού "ΦΟΙΝΙΚΑΣ"

Ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη η συγκομιδή του ελαιοκάρπου με την τιμή να ξεπερνά τα 4 ευρώ. Ο πρόεδρος του Α.Σ. ΦΟΙΝΙΚΑ κ. Μανώλης Δασενάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας οτι η χρονιά ξεκινά με λίγο παραπάνω οξύτητες και η ποιότητα είναι σχετικά καλή. Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί στην πορεία. Ο καιρός τώρα, είναι ευνοϊκός καθώς συνεχίζει να επικρατεί βοριάς και κρύο και δεν έχουμε νοτιά και υγρασία οπότε ο δάκος θα έκανε μεγάλη ζημιά, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι φέτος δεν είχαμε δάκο.

Καλό είναι οι παραγωγοί να προσέξουν πότε θα κάνουν τη συγκομιδή και αν μπορούν να αφήσουν την ελιά να πάρει χρώμα. Κάποια υπερφορτωμένα δέντρα ας μαζευτούν αργότερα. Εαν βλέπουμε οτι υπάρχει κίνδυνος με τον δάκο μπορεί να γίνει μια παρέμβαση με εγκεκριμένα φάρμακα αλλά μετά από συνεργασία με τον γεωπόνο και η συγκομιδή να γίνει με βάση τις οδηγίες και στους χρόνους που προβλέπονται.

Γιατί δυστυχώς, πληροφορίες, αναφέρουν οτι κάποιοι χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα με δραστικές ουσίες που απαγορεύονται και μάλιστα οι παραγωγοί που τα χρησιμοποιούν τα προμηθεύονται σε υψηλές τιμές. Μάλιστα κάποια βυτία τις προηγούμενες μέρες επεστράφησαν πίσω στην Κρήτη καθώς εντοπίστηκαν με απαγορευμένες ουσίες. Χρειάζεται να τηρούμε κάποιους κανόνες και με κάθε τρόπο θα πρέπει να προστατεύσουμε το ποιοτικό μας προϊόν, τόνισε ο κ. Δασενάκης.

Πρόσθεσε οτι καλό θα είναι ο παραγωγός να μην βιαστεί να πουλήσει μέχρι να ομολοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά. Οι προβλέψεις είναι καλές αλλά υπάρχουν και παράγοντες όπως πως θα «συμπεριφερθεί» ο καταναλωτής αλλά και ποια η οικονομική δυνατότητα που έχει ο κάθε παραγωγός να περιμένει.

Ακούστε εδώ τον κ. Δασενάκη