«Δεν είναι πιράνχας, δεν είναι καρχαρίας, είναι ο... λαγοκέφαλος»

12:05 π.μ. - Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016
12:06 π.μ. - Παρ, 24/05/2016
Image: «Δεν είναι πιράνχας, δεν είναι καρχαρίας, είναι ο... λαγοκέφαλος»

Καθησυχαστικό το ΕΛΚΕΘΕ για τον λαγοκέφαλο. Ο μόνος κίνδυνος είναι αν καταναλωθεί, δηλώνει στον ΗΧΩ, η ερευνήτρια Νότα Περιστεράκη.

Κατάφεραν να σκορπίσουν τον πανικό τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες οι λαγοκέφαλοι κινούνται επιθετικά προς τον άνθρωπο. Με αφορμή τέτοια δημοσιεύματα η κ. Νότα Περιστεράκη, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη, μίλησε στον ΗΧΩ για τον  λαγοκέφαλο, ώστε να αποκατασταθεί η ψυχραιμία και να μπει μια τάξη σε όσα λέγονται και γράφονται.

Όπως είπε η κ. Περιστεράκη, από την εμπειρία του ΕΛΚΕΘΕ,  υπάρχουν προβλήματα στην αλιεία και στο περιβάλλον λόγω της αύξησης του πληθυσμού των ψαριών αυτών,  όμως δεν υπάρχει καμία αναφορά (ούτε βιβλιογραφική) για επίθεση σε άνθρωπο. Αυτό που επισήμανε είναι ότι το ψάρι αυτό  δεν πρέπει να φαγωθεί διότι το κρέας του είναι τοξικό.  «Δεν είναι ανάγκη να δημιουργείται κλίμα ανησυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά,

 Η κ. Περιστεράκη κάλεσε όποιον του έχει συμβεί του ίδιου περιστατικό με επίθεση λαγοκέφαλου να επικοινωνήσει με το ΕΛΚΕΘΕ και όχι με τα ΜΜΕ.  Όμως διευκρίνισε ότι ακόμα κι αν λαγοκέφαλος δαγκώσει άνθρωπο δεν υπάρχει κίνδυνος αφού τα δόντια του δεν είναι τοξικά, ούτε έχουν αδένες για να περνάει δηλητήριο. Το μόνο που απαγορεύεται είναι να φαγωθούν. Το ΕΛΚΕΘΕ, είπε, έχει κάνει πρόταση στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση, προκειμένου να μελετήσει  περισσότερο τους λαγοκέφαλους και να μπορεί να κάνει πιο σαφείς ανακοινώσεις.Μέσα από τη μελέτη θα μπορούσε το ΕΛΚΕΘΕ να βρει τρόπο περιορισμού του πληθυσμού, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, το «πικ» της αναπαραγωγής σύμφωνα με αυτά που είναι ως τώρα γνωστά, είναι οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος.   Γι’ αυτό ο κόσμος μπορεί να δει κάποιες συγκεντρώσεις πληθυσμών. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο πρέπει  ο κόσμος να αισθάνεται  ότι απειλείται. Το ψάρι, δεν είναι επικίνδυνο, παρά μόνο αν καταναλωθεί, επανέλαβε  η κ. Περιστεράκη.

 Το μέγεθος του λαγοκέφαλου  σύμφωνα με τις ως τώρα  γνώσεις του ΕΛΚΕΘΕ φτάνει τους 80 πόντους και τα περίπου  10  κιλά. Στο ΕΛΚΕΘΕ, είπε οι ερευνητές  έχουν δει ψάρια μήκους  65 με 70 πόντους, γύρω  στα 3,5 κιλά.

Συνέντευξη