Δεν επαληθεύτηκαν οι αισιόδοξες προβλέψεις για τα κηπευτικά για την εβδομάδα που μας πέρασε

11:18 π.μ. - Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022
11:12 π.μ. - Πέμ, 22/18/2022
Image: Δεν επαληθεύτηκαν οι αισιόδοξες προβλέψεις για τα κηπευτικά για την εβδομάδα που μας πέρασε

Ο οικονομολόγος Σπύρος Σιγουράκης στον Ηχώ 99,8

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για αυξημένη ζήτηση και καλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα της Ιεράπετρας, λίγο πριν τις γιορτές, δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο κ. Σπύρος Σιγουράκης εξηγεί στον Ηχώ 99,8 ότι πολλές φορές αστάθμητοι παράγοντες επηρεάζουν την πορεία των καλλιεργειών, τη διάθεση των προϊόντων αλλά και τις τιμές. Το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων την Δευτέρα, μια εβδομάδα δηλαδή πριν τις γιορτές προκάλεσαν αστάθεια στην αγορά καθώς συσσωρεύτηκαν πολλές ποσότητες και ήταν δύσκολο να διοχετευτούν. Επειδή το προϊόν είναι νωπό εάν δεν διατεθεί έγκαιρα χάνει την ποιότητα του. Οπότε ποσότητες που δεν μπορούν να διατεθούν οδηγούνται σε απόσυρση. Χθες ήταν μια μέρα με αυξημένη ζήτηση. Αυτό όμως δεν φάνηκε αντίστοιχα στις τιμές.

Σήμερα Πέμπτη, τα δημοπρατήρια της περιοχής αν και δεν κάνουν κάθε Πέμπτη δημοπρασίες, αποφάσισαν τελικά να δημοπρατήσουν τα προϊόντα που έχουν διαθέσιμα ώστε να τροφοδοτήσουν την αγορά στις μεγάλες πόλεις. Αυτό που επιζητούμε είναι να υπάρχει μια ομαλότητα στην αγορά. Είναι καλό και για τον παραγωγό και τον έμπορο. Όμως όπως προείπαμε υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες. Ο καλός καιρός ευνοεί περιοχές που άλλες χρονιές , που όταν έχει κρύο είναι εκτός. Τώρα διαθέτουν ακόμα προϊόντα στις αγορές οπότε περιορίζεται η ζήτηση για τα κρητικά κηπευτικά που επιβαρύνονται από το αυξημένο κόστος μεταφοράς.

Μέσα σε όλο αυτό το ασταθές περιβάλλον οι παραγωγοί προσπαθούν να επιβιώσουν ευελπιστώντας σε καλύτερες μέρες, τόνισε ο κ. Σιγουράκης, ευχόμενος υγεία και χαρές και μια καλή παραγωγική χρονιά.