Δεν έχουν τέλος οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη

10:49 π.μ. - Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024
10:03 π.μ. - Τρί, 12/49/2024
Image: Δεν έχουν τέλος οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη

Η Ελένη Ζερβουδάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Χανιών και ο Λευτέρης Κουρκουλός, δημοσιογράφος, στον Ηχώ 99,8

Με το θέμα των συνεχών μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη ασχολήθηκε η πρωινή εκπομπή του Ηχώ φιλοξενώντας ραδιοφωνικά τον καλό συνάδελφο δημοσιογράφο Λευτέρη Κουρκουλό. Το Σαββατοκύριακο έφτασαν συνολικά 200 κυρίως Αιγύπτιοι. Δυστυχώς διαπιστώθηκε πως δεν επαρκεί ο διαθέσιμος χώρος για να φιλοξενηθεί προσωρινά ένας τόσο μεγάλος αριθμός. Προς στιγμήν κάποιοι μετανάστες φιλοξενούνται στις παιδικές κατασκηνώσεις αλλά σε σύντομο διάστημα θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτές τις εγκαταστάσεις προκειμένου να φιλοξενηθούν τα προγράμματα των κατασκηνώσεων. Η άλλη λύση που έχει δοθεί προσωρινά είναι να διαμένουν σε υπαίθριο χώρο πάρκινγκ και γι’ αυτό τους έχουν δοθεί κουβέρτες ώστε να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. «Δυστυχώς το κράτος δεν έχει πράξει τα ανάλογα, όπως θα έπρεπε, για να βοηθήσει στο δύσκολο έργο των λιμενικών.» Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κουρκουλός προγραμματίζεται συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και τον υπουργό μετανάστευσης και ασύλου, κ. Καιρίδη για να γίνει σωστή διαχείριση του ζητήματος. Κλείνοντας, ο κ. Κουρκουλός τόνισε πως υπάρχει μια σκέψη για να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλοξενίας προσωρινής διαμονής στο νησί, κάτι τέτοιο όμως ίσως εγείρει αντιδράσεις.

-

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και η κ. Ελένη Ζερβουδάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στον Δήμο Χανίων.

Αποτελεί πραγματικότητα πως όσο βελτιώνεται ο καιρός, τόσο πιο συχνά θα καταφθάνουν μετανάστες στο νησί της Κρήτης. Το κόστος είναι εξωφρενικό για να συντηρηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός μεταναστών μιας και τους προσφέρονται 4 γεύματα ημερησίως. Αναλυτικότερα, ο Δήμος Χανίων έχει δαπανήσει 200.000 ευρώ για την φροντίδα των μεταναστών που καταφτάνουν συνεχώς.

Σε ερώτηση για το τι εθνικότητες υπάρχουν ανάμεσα στους μετανάστες, η κ. Ζερβουδάκη απάντησε πως το 80% είναι Αιγύπτιοι και οι υπόλοιποι είναι από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Συνεχίζοντας, η κ. Ζερβουδάκη τόνισε πως οι ροές αυτές είναι αυξανόμενες ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023. «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση για να δούμε αν θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό μεμονωμένα ως Δήμος ή συλλογικά ως Περιφέρεια Κρήτης. Αποτελεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για την Κρήτη αυτό.» Το κράτος δεν παρέχει καμία οικονομική στήριξη για την στήριξη των μεταναστών, αναφέρει μεταξύ άλλων η ίδια. Κλείνοντας, η αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως επισπεύδονται οι διαδικασίες προκειμένου να αναχωρήσουν προς κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.