Δεν κινδυνεύουν τα 9.000 στρέμματα να χαρακτηριστούν δασικά

1:35 μ.μ. - Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018
01:03 μ.μ. - Τετ, 28/35/2018
Image: Δεν κινδυνεύουν τα 9.000 στρέμματα να χαρακτηριστούν δασικά

Σε Μεσελέρους και Μακρυλιά οι μη χαρακτηρισμένες περιοχές

Διευκρινίσεις σχετικά με τους χάρτες που έχουν σταλεί στον Δήμο Ιεράπετρας από την Δασική Υπηρεσία και την αναστάτωση που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία σχετικά με την ερμηνεία των χαρτών αυτών , δίνουν με συνέντευξή τους στον Ηχώ Fm 99,8 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου Εμμ. Συλιγάρδος και ο αντιδήμαρχος Μάνος Λουτσέτης. Καταρχάς ο κ. Συλιγάρδος ανέφερε οι δασικοί χάρτες δεν έχουν ολοκληρωθεί σε επίπεδο νομού λόγω έλλειψης προσωπικού. Επειδή αυτό ισχύει για άλλες περιοχές της χώρας ανατέθηκε μέσω διαγωνισμού σε εταιρία να συντάξουν τους δασικούς χάρτες σε όλη την Ελλάδα όπου δεν έχουν χαρτογραφηθεί. Στο πλαίσιο αυτό στέλεχος  της εταιρίας θα συνεργαστεί με  τη Διεύθυνση Δασών του νομού για να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες για να γίνει στη συνέχεια ανάρτηση και  να κατατεθούν τυχόν ενστάσεις .  
 
Ειδικότερα τώρα σε σχέση με τους χάρτες που προκάλεσαν αναστάτωση σημείωσε ότι στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και του πιο γρήγορου σχεδιασμού των δασικών χαρτών,  η δασική υπηρεσία , ανεξάρτητα από τους δασικούς χάρτες , συνήθως γεωργικές εκτάσεις αυτεπάγγελτα η υπηρεσία τις χαρακτηρίζει γεωργικές έτσι ώστε όταν κάποιος φερόμενος ως ιδιοκτήτης  που να είναι η έκτασή του μέσα σε αυτή την αυτεπάγγελτη πράξη χαρακτηρισμού , δεν μπαίνει στην διαδικασία να ταλαιπωρείται,   με αυτοψίες κλπ , εφόσον έχουν τελεσιδικήσει οι πράξεις.  Η αυτεπάγγελτη πράξη χαρακτηρισμού λοιπόν  θα βοηθήσει το συνεργείο στη διαδικασία για τους δασικούς χάρτες. Μέσα στις εκτάσεις που υπάρχουν στους χάρτες με τις πράξεις χαρακτηρισμού υπάρχουν  κάποιοι θύλακες , με εκτάσεις που ΄΄ παίζουν΄΄ ανάμεσα σε γεωργικά και δασικά και για τα οποία δεν γνωρίζουν εάν οι ιδιοκτήτες έχουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτά λοιπόν έρχονται να ξεκαθαρίσουν με τους χάρτες που προκάλεσαν αναστάτωση. Θα πρέπει λοιπόν οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν στην υπηρεσία τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να απεμπλακούν,  τόνισε ο κ. Συλιγάρδος.
 
Από την πλευρά του ο κ. Λουτσέτης σημείωσε ότι οι χάρτες έχουν να κάνουν με πράξεις χαρακτηρισμού για γεωργικές εκτάσεις. Τα 9.000 στρέμματα λοιπόν που περιλαμβάνονται στην πράξη χαρακτηρισμού είναι γεωργικές εκτάσεις. Μέσα σε αυτά ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2%  δηλαδή 180 περίπου στρέμματα, υπάρχουν αμφισβητούμενες εκτάσεις που δεν έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς τους  εάν είναι δασικές  ή γεωργικές και πρέπει να διευκρινιστούν. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει  να προσκομίσουν τα στοιχεία και τους τίτλους ιδιοκτησίας εάν έχουν ώστε να ξεκαθαριστεί το καθεστώς τους.  Οι περιοχές που υπάρχει το  πρόβλημα είναι στους Μεσελέρους και τη Μακρυλιά. Πιο συγκεκριμένα ευρύτερα στους Μεσελέρους  , σύμφωνα με τους χάρτες στο πολύγωνο 476  στην περιοχή Φαράγγι Κόρακα 2,550 στρέμ. Στο πολύγωνο 482 κορυφή δυτικά του οικισμού εως τη Μονή Βρυωμένου 160 στρεμ. Στο πολύγωνο 489 στη θέση Άγιος Γεώργιος ( Κάτω Πρίνα όρια του δήμου) 13 στρεμ.  Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή Μακρυλιάς το πολύγωνο 532 σε  5,6 στρεμ.
 
Ακούστε αναλυτικά τους κ.κ. Συλιγάρδο και Λουτσέτη: