Δέσμευση Ξανθού ότι οι καρκινοπαθείς θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους

6:41 π.μ. - Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017
06:03 π.μ. - Σάβ, 11/41/2017
Image: Δέσμευση Ξανθού ότι οι καρκινοπαθείς θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους

Σκληρή γλώσσα για τη Roche

Για την εκβιαστική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση που τηρεί η φαρμακευτική εταιρεία Roche τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και για τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να αποτραπεί η απόσυρση φαρμάκου για το μεταστατικό μελάνωμα, ενημερώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτη οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών με καρκίνο, από τον Α. Ξανθό, στο υπουργείο Υγείας.
 
Ο υπουργός Υγείας, δεσμεύτηκε ότι σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλιστεί η συνέχιση της θεραπείας των ασθενών που είναι ήδη σε αγωγή, αλλά και η εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων θα έχουν στο μέλλον ανάλογη κλινική ένδειξη.
 
Τους μίλησε επίσης για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία όσον αφορά την αποζημίωση των νέων φαρμάκων για το μελάνωμα -καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ-, αλλά και για την επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον επίτροπο Υγείας, και τη διευθύντρια του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας, Σουζάνα Τζάκαμπ.Βουτένις Αντριουκάιτις.
 
Ο υπουργός Υγείας με αφορμή το θέμα που προέκυψε, αναφέρει στην επιστολή του αυτή μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτό που απαιτεί η εταιρεία είναι να πάρουμε πίσω τα πρόσφατα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία αναμφισβήτητα επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν όμως μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποδώσει η δέσμη των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη.» 
 
» Το υπουργείο Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα, και ιδιαίτερα στα φάρμακα για τον καρκίνο, δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα.
 
» Η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές, δεν μπορεί να εξαρτάται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, από το business plan της κάθε πολυεθνικής, αλλά από γενικούς κανόνες και ρυθμίσεις που κάθε συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να θέτει, για να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις σύγχρονες θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».
 
Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα «επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να αναπτύξουν οι χώρες μας ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και θα αποτρέπουν την εκδήλωση αθέμιτων εταιρικών πρακτικών, που δεν αρμόζουν ειδικά στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου» καταλήγει η επιστολή του Α.Ξανθού.
 
Για την πληρέστερη ενημέρωση των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών, στη συνάντηση συμμετείχαν η καθηγήτρια Παθολογίας- Ογκολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών- Νοσοκομείο Λαϊκό, Έλενα Γκόγκα, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, ο συντονιστής της υποεπιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκου και αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Ηλίας Γιαννόγλου και ο πρόεδρος της επιτροπής Θετικής Λίστας, Δημήτρης Κούβελας.
Ανησυχία από το σύλλογο «Αγκαλιάζω»
«Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται», δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω», με αφορμή την απόφαση της εταιρείας ROCHE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic από τη θετική λίστα, μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% σε όλα τα νέα, καινοτόμα φάρμακα αναδρομικά από 1/1/2017.
 
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν έχει ως ακολούθως:
 
«Με τεράστια αγωνία παρακολουθούμε τις εξελίξεις όλοι οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη και ανησυχούμε για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα.
 
Τα καινοτόμα φάρμακα και οι θεραπείες πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, αλλά ως όφελος για την οικονομία και την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα και το επιπρόσθετο κλινικό τους όφελος.
 
Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει σήμερα αλλά και στο μέλλον, την πρόσβαση όλων των ασθενών, χωρίς αποκλεισμούς από τις θεραπείες εκείνες που οι επαγγελματίες υγείας κρίνουν κατάλληλες για να τους βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
 
Μόνο με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας της χώρας μας, που πρέπει να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας και ο συναρμόδιοι φορείς, θα ξεφύγουμε από τη λογιστική προσέγγιση των ασθενών και των φαρμάκων. Οι ασθενείς δεν είναι αριθμοί, δικαιούνται να λαμβάνουν την ενδεδειγμένη γι' αυτούς θεραπεία έγκαιρα και η Πολιτεία υποχρεούται εκ του συντάγματος να την παρέχει.
 
Κάθε σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των πολιτών εκείνων που δίνουν καθημερινά τη δύσκολη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή και να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος.
 
Κάνουμε έκκληση προς όλους τους φορείς να αναλάβουν άμεσα τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι οι Έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, σήμερα και στο μέλλον και θα εξασφαλίσουν ότι όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα το συγκεκριμένο φάρμακο, το Cotellic, θα εξακολουθήσουν να το λαμβάνουν απρόσκοπτα, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους».
 
 
 
Πηγή: in.gr