Δημήτρης Κούβελας: Γιατί δεν έρχεται στην Ελλάδα το φάρμακο του Covid;

2:04 μ.μ. - Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020
02:12 μ.μ. - Δευ, 14/04/2020
Image: Δημήτρης Κούβελας: Γιατί δεν έρχεται στην Ελλάδα το φάρμακο του Covid;

Η θέση των επιστημόνων για το εμβόλιο

Το φάρμακο για τον κορωνοϊό πρέπει και μπορεί να εισαχθεί στην Ελλάδα γιατί θα σώσει ζωές και θα συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόριση του ΕΣΥ. Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική διχογνωμία για τη θεραπευτική ικανότητα του φαρμάκου.

Σ' αυτή τη φάση της πανδημίας πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη θεραπεία κι όχι στο εμβόλιο. Ο ΕΟΦ έχει δώσει εγκρίσεις φαρμάκων για έκτακτη ανάγκη. Τα 30 εκατ. δαπάνη που θα απαιτηθούν για την αγορά του φαρμάκου δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για τη μη εισαγωγή του, όταν το lockdown μας κοστίζει 4,5 δισ. και σε φαρμακευτικές δαπάνες διαθέτουμε 1,945 δισ.

Εμβόλιο και αντισώματα mRNA αποτελούν μια σημαντική κατάκτηση για την επιστήμη. Είμαι υπέρ των εμβολίων, υπάρχουν όμως αρκετά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν και να λυθούν. Δεν συνιστάται σε αλλεργίες, ρευματοπάθειες και ευπαθείς ομάδες. Ποιός ξέρει αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα;

Και εδώ επανέρχεται πιο επικακτικά η ανάγκη της οργάνωσης συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας. Με το εμβόλιο, αν έχουμε διπλή παραγωγή αντισωμάτων, είμαστε σίγουροι τι αποτέλεσμα θα υπάρξει; Πόσο διάστημα κρατά η ανοσία; Στην Ευρώπη δεν έχει πάρει άδεια το εμβόλιο ακόμη. Η Ευρώπη κρατά μι ασυνεπή στάση. Θα περιμένω να δω. Όσοι διαφοροποιηθούν πρέπει να καταθέσουν ένα report, στο οποίο θα καταθέσουν τους λόγους της διαφοροποίησής τους, καταλήγει ο κ. Κούβελας.