Δημοσίευμα των New York Times για κρυφό κέντρο κράτησης προσφύγων στον Έβρο

8:03 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020
08:03 π.μ. - Πέμ, 12/03/2020
Image: Δημοσίευμα των New York Times για κρυφό κέντρο κράτησης προσφύγων στον Έβρο

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, στον Έβρο, και συγκεκριμένα στο χωριό Πόρος, κρατούνται σε μυστική τοποθεσία πρόσφυγες προκειμένου να απελαθούν στην Τουρκία

Στο δημοσίευμα υπάρχουν δηλώσεις από πρόσφυγες και μετανάστες που, σύμφωνα με τους ίδιους, οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη τοποθεσία και οι οποίοι περιγράφουν άθλιες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο οδηγούνται στο συγκεκριμένο κέντρο όπου κρατούνται, χωρίς τη δυνατότητα νομικής εκπροσώπησης, πριν απελαθούν στην Τουρκία. Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του πρώην ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Προσφύγων, Μισέλ Κρεπό, ο οποίος αναφέρει ότι οι πρόσφυγες «κρατούνται εκεί με άκρα μυστικότητα και δίχως πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση». Ο Κρεπό σημειώνει ότι η ύπαρξη του συγκεκριμένου κέντρου αντιπροσωπεύει παραβίαση του δικαιώματος του ασύλου και του Δικαίου της ΕΕ και αποδεικνύει τη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση προσφύγων.

Στο άρθρο παρατίθενται και αεροφωτογραφίες από την εγκατάσταση στην οποία ο Φρανσουά Κρεπό, πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Προσφύγων, ανέφερε ότι οι κρατούμενοι (όσοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα) φυλάσσονται εκεί με άκρα μυστικότητα και δίχως πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση.

Πρόσφυγας στον Έβρο: «Για αυτούς είμαστε σαν ζώα»

Οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το άρθρο επικαλούνται επίσης Έλληνα πρώην αξιωματούχο, με γνώση των επιχειρήσεων στην περιοχή ο οποίος υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος χώρος υπάρχει και χρησιμοποιείται ανεπίσημα σε περιόδους υψηλών μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ύπαρξη του κέντρου επιβεβαιώνεται και από το σουηδικό ερευνητικό κέντρο Respond. Τέλος υπογραμμίζουν ότι την προηγούμενη Παρασκευή τρεις δημοσιογράφοι επιχείρησαν να πλησιάσουν το κέντρο, αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικούς.

Στο ρεπορτάζ των New York Times, παρουσιάζεται, επίσης συνέντευξη του πρόσφυγα Σομάρ Αλ-Χουσεΐν, Κούρδος από τη Συρία, ο οποίος περιγράφει ότι μετά τη σύλληψή του στον Έβρο κρατήθηκε επί 24 ώρες στο συγκεκριμένο κέντρο χωρίς φαγητό και νερό. «Για αυτούς, είμαστε σαν ζώα» υποστηρίζει ο Σομάρ Αλ Χουσεΐν.

Τέλος, οι New York Times αναφέρονται σε περιστατικό βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό, αλλά και σε θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο, τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει χαρακτηρίζοντας την είδηση fake news.

hxonews

Πέτσας: Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των New York Times, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης.

«Όσον αφορά τους New York Times όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Άρα αν το γνωρίζουν οι New York Times δεν βλέπω πώς μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα, όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιφρούρηση των συνόρων , είτε με τα θέματα ασφαλείας είναι διαφανή. Εφαρμόζεται το Σύνταγμα, οι νόμοι και το κοινοτικό κεκτημένο και δεν υπάρχει κάτι κρυφό. Για τα περί τραυματισμών και νεκρών, έχουμε διαψεύσει ότι υπάρχει τέτοιο κρούσμα από ελληνικής πλευράς. Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

zougla.gr