Δημοτικά σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα

7:24 π.μ. - Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
07:05 π.μ. - Πέμ, 28/24/2020
Image: Δημοτικά σχολεία: Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα

Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων

Με τις αποστάσεις του 1,5 μέτρου, τον ανώτατο αριθμό των 15 μαθητών ανά τάξη και γενικώς όλες τις προβλέψεις για την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και χωρίς να πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών πριν την έναρξη των μαθημάτων ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα τα δημοτικά σχολεία. Με κοινή απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια καθορίζεται ο τρόπος επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση, η υλοποίηση της σίτισης, όπου αυτή προβλέπεται, γίνεται σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις συστάσεις της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, και συγκεκριμένα: α) με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής, β) με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μα-θητών). Σε περίπτωση δε μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών και γ) με τη λήψη πρόνοιας για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Επιπρόσθετα και “προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών/τριών των τμημάτων, υιοθετούνται πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών/τριών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών/τριών σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών δύναται να αναπροσαρμόζονται κατά παρέκκλιση του π.δ. 79/2017, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων με τη σύνταξη σχετικού πρακτικού και την κοινοποίησή του στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης”.

Οπως αναφέρεται, δε θα πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία θα γίνεται εντός των αιθουσών ενώ οι απαραίτητες ενέργειες σχετικές με τη λήξη του διδακτικού έτους, η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και η καταγραφή προτάσεων για βελτίωσή του το επόμενο έτος, λαμβάνουν χώρα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους.

Με τον ίδιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί και η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης και η υλοποίηση της σίτισης, όπου αυτή προβλέπεται.

Δείτε εδώ την ΚΥΑ

protothema.gr