Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο: Όλες οι αλλαγές - τα νέα μαθήματα και αυτά που «κόβονται»

9:07 π.μ. - Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020
09:06 π.μ. - Παρ, 26/07/2020
Image: Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο: Όλες οι αλλαγές - τα νέα μαθήματα και αυτά που «κόβονται»

Η διαφορετική προσέγγιση που επιχειρεί η ηγεσία προσβλέπει στην ενίσχυση μαθημάτων, όπως η Πληροφορική και τα Αγγλικά, «θυσιάζοντας» όμως μαθήματα που σχετίζονται με τα Εικαστικά

Διαφοροποιημένα είναι τα νέα ωρολόγια προγράμματα σπουδών του υπουργείου Παιδείας που θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», υπάρχουν σημαντικές αλλαγές – κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – με χαρακτηριστική την εισαγωγή των αγγλικών τα νηπιαγωγεία.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η κατάργηση μαθημάτων επιλογής, η μείωση ωρών σε ορισμένα μαθήματα και η αύξηση σε άλλα που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Παιδείας δηλώνει μία αλλαγή προτεραιοτήτων από την πολιτική ηγεσία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η διαφορετική προσέγγιση που επιχειρεί η ηγεσία προσβλέπει στην ενίσχυση μαθημάτων, όπως η Πληροφορική και τα Αγγλικά, «θυσιάζοντας» όμως μαθήματα που σχετίζονται με τα Εικαστικά.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες εστιάζει στην ενίσχυση της Πληροφορικής, των ξένων γλωσσών, της Φυσικής Αγωγής και των κλασικών γραμμάτων, καθώς τα Λατινικά «επιστρέφουν» στο Λύκειο καθώς και στις Πανελλαδικές:

-Οι ξένες γλώσσες ενισχύονται, με τα Αγγλικά να «κερδίζουν» δύο ώρες στο Δημοτικό κι άλλες 4 στο Λύκειο. Η επιλογή 2ης ξένης γλώσσας μεταξύ των Γερμανικών ή των Γαλλικών γίνεται υποχρεωτικό μάθημα στη Β’ Λυκείου.

-Η Πληροφορική «κερδίζει» μία ώρα στην Α’ Γυμνασίου και γίνεται υποχρεωτικό (από επιλογής) μάθημα στην Α’ Λυκείου με στόχο την ενίσχυση του μαθήματος. Υπενθυμίζεται ότι στους επόμενους στόχους του υπουργείου Παιδείας είναι η υλοποίηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής στην Α’ Λυκείου για όλους τους μαθητές.

-Η Φυσική Αγωγή αυξάνεται κατά 1 ώρα στη Β’ Λυκείου (2 ώρες εβδομαδιαίως) και ορίζονται 3 ώρες αντί 2 που ίσχυαν μέχρι πρότινος στην Γ’ Λυκείου.

-Τα μαθήματα προσανατολισμού, στα οποία εξετάζονται οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, θα διδάσκονται πλέον 6 ώρες την εβδομάδα αντί δύο και η Νεοελληνική Γλώσσα 6 ώρες την εβδομάδα, εκ των οποίων οι 5 αφορούν το κυρίως μάθημα και η 1 ώρα θα αφιερώνεται σε επίλυση αποριών και ανακεφαλαίωση.

-Στην Γ’ Λυκείου θεσπίζεται η διδασκαλία του μαθήματος «κόντρα» με ενδοσχολική εξέταση στις απολυτήριες εξετάσεις. Το μάθημα της Ιστορίας θα διδάσκεται στους υποψηφίους Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, Σπουδών Υγείας και Σπουδών Πληροφορικής και Οικονομίας και το Μάθημα των Μαθηματικών στους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

-Ξεκινώντας από τις μικρότερες τάξεις, το υπουργείο Παιδείας εισάγει σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, πιλοτικά την επόμενη χρονιά, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην οδική ασφάλεια, στη σεξουαλική αγωγή, στην οικολογική συνείδηση, στα προγράμματα εθελοντισμού, στη ρομποτική και την επιχειρηματικότητα.

cnn.gr

φωτογραφία αρχείου