Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Ιεράπετρα

12:04 μ.μ. - Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022
12:03 μ.μ. - Δευ, 14/04/2022
Image: Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Ιεράπετρα

Διοργανώνει το Σάββατο 2 Απριλίου στην Ιεράπετρα το Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Νευροδιαφορετικότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Σκοπός του Σωματείου είναι η στήριξη των παιδιών με Νευροδιαφορετικότητα του Νομού Λασιθίου και των οικογενειών τους. H Νευροδιαφορετικότητα αποτελεί την επιστημονική άποψη ότι οι νευρολογικές διαφορές όπως, η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.), η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.-Υ.), οι Μαθησιακές Δυσκολίες, η Διαταραχή του Συντονισμού των Κινήσεων, καθώς και άλλες διαγνωστικές κατηγορίες, είναι το αποτέλεσμα μίας φυσιολογικής και φυσικής διακύμανσης του ανθρώπινου γονιδιώματος. Οι διαφορές αυτές είναι χρήσιμες στην ανθρωπότητα και οι νευροδιαφορετικοί δεν πρέπει να «θεραπεύονται». Αντίθετα, χρειάζονται απλά περισσότερη αποδοχή και κάποιες διευκολύνσεις. 

Προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να υποστηρίζουμε τα άτομα με Νευροδιαφορετικότητα και τις οικογένειές τους και να κατανοούμε τις ανάγκες αλλά και τις συμπεριφορές τους.  Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε κάθε μέρα από τα παιδιά και τους ενήλικες με Αυτισμό, Δ.Ε.Π.-Υ και όλα τα άτομα, ότι δεν υπάρχει μια παθολογική κατάσταση απλά υπάρχουν νευρο-διαφορετικοί και όλοι τους αποτελούν κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, μέρος του πλούτου και της περιπλοκότητας της ανθρώπινης φύσης.

Αποστολή του Σωματείου μας είναι να ενημερώσουμε και να επιμορφώσουμε το κοινωνικό σύνολο, και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τα παιδιά με Νευροδιαφορετικότητα αλλά και τις οικογένειες τους. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση, που θα στηρίζει και θα αγαπήσει κάθε διαφορετικότητα.  Πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Μαθαίνω, αγκαλιάζω, αποδέχομαι τη Νευροδιαφορετικότητα.

Τι είναι Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και αποφασίστηκε  να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Στα πλαίσια αυτά, από τις 25 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου (Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό) διοργανώνονται διάφορες δράσεις σε όλο τον κόσμο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το Φάσμα του Αυτισμού αλλά και τα βήματα που χρειάζονται για την  ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Τέτοιες δράσεις είναι αγώνες δρόμου, προβολές ταινιών, διαλέξεις, φωτισμός ιστορικών κτιρίων με το χρώμα του αυτισμού κτλ. Περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα αυτή μπορείτε να βρείτε στο www.autismspeaks.org

Στα πλαίσια της ημέρας αυτής, το Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Νευροδιαφορετικότητα Νομού Λασιθίου διοργανώνει, με την υποστήριξη των αθλητικών-γυμναστικών συλλόγων Λιβυκός και Αναγέννηση Ιεράπετρας, και με την επιστημονική υποστήριξη του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου Παιδιού και Εφήβου «Παίξε Γέλασε» μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Η δράση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας και αφορά ένα παιχνίδι αισθήσεων, όπου παιδιά, έφηβοι και ενήλικες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν, να παίξουν, μα πάνω από όλα να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τα άτομα με Αυτισμό και τις οικογένειες τους.

Την δράση θα στηρίξει με την παρουσίαση της η κυρία Παπαϊωάννου Λυδία η οποία θα πραγματοποιεί ζωντανές συνεντεύξεις με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, με γονείς ατόμων με νευροδιαφορετικότητα αλλά και με τα ίδια τα άτομα με αυτισμό σε μία προσπάθεια προβολής των θεμάτων που αφορούν τα ίδια τα άτομα. 

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διευθύνση:

www.neurodiversity.gr 

Ενώ μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας e-mail:

info@paixegelase.gr 

info@neurodiversity.gr 

hxonews