Διαθεσιμότητα όλων των αστυνομικών που εμπλέκονται στο όργιο καταστολής στη Νέα Σμύρνη ζητούν Δικηγορικοί Σύλλογοι

2:45 μ.μ. - Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021
02:03 μ.μ. - Τρί, 09/45/2021
Image: Διαθεσιμότητα όλων των αστυνομικών που εμπλέκονται στο όργιο καταστολής στη Νέα Σμύρνη ζητούν Δικηγορικοί Σύλλογοι

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα όλα τα αστυνομικά όργανα που εμπλέκονται στο πογκρόμ αστυνομικής βαρβαρότητας

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα όλα τα αστυνομικά όργανα που εμπλέκονται στο πογκρόμ αστυνομικής βαρβαρότητας της 7ης Μαρτίου «ως ελάχιστη ένδειξη της μηδενικής ανοχής της Πολιτείας σε τέτοιου είδους φαινόμενα και της πρόληψης παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον».

Ορμώμενη από τα τα πρόσφατα γεγονότα αστυνομικής βαρβαρότητας στη Νέα Σμύρνη, που ήρθαν στη δημοσιότητα ακυρώνοντας το κυβερνητικό αφήγημα περί επίθεσης σε αστυνομικούς, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με ανακοίνωση της ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα όλα τα αστυνομικά όργανα που εμπλέκονται στο πογκρόμ αστυνομικής βαρβαρότητας της 7ης Μαρτίου «ως ελάχιστη ένδειξη της μηδενικής ανοχής της Πολιτείας σε τέτοιου είδους φαινόμενα και της πρόληψης παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, πως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ζήτησαν άμεσα από την Εισαγγελία την ποινική και πειθαρχική διερεύνηση των γεγονότων για την απόδοση των σχετικών ευθυνών και πως «Ο σεβασμός και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών αλλά και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη. Η απρόκλητη συμπεριφορά του αστυνομικού οργάνου προς την απούσα μητέρα συναδέλφου, συνταξιούχο δικηγόρο, είναι αδιανόητη και με έντονη κοινωνική απαξία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες διαδοχικών φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εις βάρος δικηγόρου και πολιτών.

Η συμπεριφορά αυτή των αστυνομικών οργάνων, καθ’ υπέρβαση των νόμιμων καθηκόντων τους, προσβάλει το δημοκρατικό φρόνιμα του λαού μας, αντίκειται στο θεσμικό ρόλο της αστυνομικής δύναμης και αποστέλλει λανθασμένο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία για αυτόν και απάδει του Κράτους Δικαίου και της δημοκρατικής λειτουργίας μίας ευνομούμενης ευρωπαϊκής πολιτείας.

Άμεσα, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, εκφράζοντας την θέση του δικηγορικού σώματος, με αναφορά του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και τον αρμόδιο Υπουργό, ζήτησε την ποινική και πειθαρχική διερεύνηση των γεγονότων και την απόδοση των σχετικών ευθυνών σε όσους ανήκουν. Ηδη, κατόπιν αυτών, διατάχθηκε αρμοδίως ποινική προκαταρκτική έρευνα και διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Ο σεβασμός και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών αλλά και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη. Η απρόκλητη συμπεριφορά του αστυνομικού οργάνου προς την απούσα μητέρα συναδέλφου, συνταξιούχο δικηγόρο, είναι αδιανόητη και με έντονη κοινωνική απαξία.

Η Συντονιστική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω γεγονότα, που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύονται από οπτικοακουστικά μέσα, ζητά την άμεση θέση σε διαθεσιμότητα όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών οργάνων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 15 του ΠΔ 120/2008, ως ελάχιστη ένδειξη της μηδενικής ανοχής της Πολιτείας σε τέτοιου είδους φαινόμενα και της πρόληψης παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη δημοσιοποίηση των γεγονότων πολλοί Δικηγορικοί Σύλλογοι έσπευσαν να πάρουν θέση επί του θέματος. Μεταξύ αυτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς με Δελτίο Τύπου επεσήμανε πως «η αστυνομική βία, λεκτική ή σωματική, και η αυθαιρεσία στρεφόμενη κατά οποιουδήποτε πολίτη δεν έχει θέση σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, σε ένα κράτος Δικαίου και πως οι αρμόδιες Αρχές έχουν υποχρέωση να τηρήσουν άμεσα τα νόμιμα παρέχοντας εχέγγυα ασφάλειας, ισονομίας και δημοκρατικής νομιμότητας».

Από την πλευρά του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του αναφέρει πως «σε συνέχεια των πρόσφατων επιθέσεων αστυνομικών κατά δικηγόρου στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021), που έλαβαν ευρεία δημοσιότητα μέσω βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά και των καταγγελιών συναδέλφων σχετικά με την παρεμπόδιση πραγματοποίησης νόμιμης δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης προσαχθέντων/ συλληφθέντων σε συνήγορο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε επείγουσα αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κοινοποιούμενη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνων, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση των γεγονότων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν».

Εν συνεχεία, έξέδωσε ακόμη ανακοίνωση με την οποία «εκφράζει τον έντονο αποτροπιασμό του για τα φαινόμενα υπέρβασης των νομίμων ορίων αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, μεταξύ των οποίων και δικηγόροι, των οποίων γίναμε μάρτυρες στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021)». Τονίζει, επίσης, πως «Τα ανωτέρω φαινόμενα, τα οποία συνοδεύτηκαν από καταγγελλόμενες ενέργειες της αστυνομίας για παρεμπόδιση πραγματοποίησης ειρηνικής δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης των προσαχθέντων/συλληφθέντων σε συνήγορο, δεν έχουν καμία θέση σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα». Σε μια προσπάθεια υπενθύμισης του νόμιμου ρόλου της αστυνομίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει: «Επισημαίνουμε με έμφαση ότι τα αστυνομικά όργανα έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα ειρηνικής συνάθροισης (άρθρο 11 του Συντάγματος) και ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο υπεράσπισης. Κάθε καταπάτηση αυτών συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό μας πολιτισμό και είναι μη ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου. Ζητούμε από τις αρμόδιες πολιτειακές και δικαστικές Αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους τους αναλογούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

thepressproject.gr