Διεργασίες για την εύρεση διεξόδου στο δρόμο για το Eurogroup

6:09 μ.μ. - Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017
06:06 μ.μ. - Τετ, 14/09/2017
Image: Διεργασίες για την εύρεση διεξόδου στο δρόμο για το Eurogroup

Με την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, «στο παρά πέντε» του Eurogroup

Κομίζοντας μία πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους, σε μια προσπάθεια εύρεσης συμβιβασμού κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, συνεχίζονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις εντός και εκτός συνόρων, με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να εμφανίζονται θετικοί σε μία «πιθανή συμφωνία στις 15 Ιουνίου», αλλά ακόμα και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να «βλέπει» ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έρχεται η τελική ευθεία για το Eurogroup, με μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.
 
Στην τελική ευθεία
 
Την εκτίμηση ότι τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογο του, Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.
 
Η επίσκεψη αυτή έχει συνδεθεί από πληθώρα δημοσιευμάτων του διεθνή τύπου από μία προσπάθεια των Γάλλων και της Κομισιόν να εργαστούν πάνω σε μία  αντιπρόταση «απεμπλοκής από το αδιέξοδο» του τελευταίου Eurogroup, ώστε να αντικρούσουν την γερμανική αδράνεια. Τη πρόταση αυτή, σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, κόμισε ο Μπρούνο Λε Μερ κατά την επίσκεψη του. 
 
«Πιο κοντά από ποτέ στη λύση» σημειώνει ο Τσίπρας
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, από πλευράς του, καλωσορίζοντας τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών τόνισε ότι «βρισκόμαστε περισσότερο από ποτέ σε κοντά σε μία λύση, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού».
 
Σημείωσε δε πως πιστεύει ότι «είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών, στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν».
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέθεσε πως «η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχει αντέξει» και «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά». «Είμαστε σε μία στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον, και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μάς κάνουν πιο αισιόδοξους γι' αυτό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
 
Πρέπει να αποφευχθεί μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος
 
Συνομιλώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο γάλλος Υπουργός Οικονομικών, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου. «Σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου», είπε χαρακτήριστικά.
 
Κερέ: Δεν θα αποτελέσουμε μέρος του πολιτικού δούναι και λαβείν στο Eurogroup
 
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, από πλευράς του, με δήλωση του έστειλε μήνυμα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πως πρέπει να συμφωνήσουν σε μια «αποφασιστική ενέργεια» για την Ελλάδα προκειμένου να τονώσουν την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. «Η επίτευξη συμφωνίας είναι το κλειδί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την οποία θα καλυφθούν οι ελληνικές δανειακές ανάγκες τον Ιούλιο», σημείωσε. 
 
 
Πηγή: thepressproject.gr