Δικαίωση των εργατών γης στις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας

3:51 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017
03:03 μ.μ. - Πέμ, 30/51/2017
Image: Δικαίωση των εργατών γης στις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας

Τους εργάτες από το Μπαγκλαντές που πυροβολήθηκαν από τους επιστάτες του εργοδότη στις φυτείες της φράουλας στην Μανωλάδα το 2013

Επειδή διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας, δικαίωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την σημερινή του απόφαση.
 
Στο δικαστήριο προσέφυγαν 42 εργάτες κατά της Ελλάδας και αφορά την παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που απαγορεύει την καταναγκαστική εργασία.
 
Σύμφωνα με την απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 4 § 2 (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η θέση των προσφευγόντων ήταν εντός της εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας. Το Δικαστήριο διαπιστώνει, επίσης, ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της, να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων, να διερευνήσει αποτελεσματικά αν διαπράττονται εγκλήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την εμπορία. 
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.
Το Ιστορικό
 
Η υπόθεση συντάραξε την ελληνική κοινωνία, αφού αποκαλύφθηκαν συνθήκες απόλυτης εργασιακής ζούγκλας και εργοδοτικής ασυδοσίας στην παραγωγή της φράουλας. Οι εργάτες προσλήφθηκαν τον Οκτώβριο του 2012 για τη συγκομιδή φράουλας στην Μανωλάδα. Δούλευαν καθημερινά από τις επτά το πρωί έως της επτά το βράδυ, υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, και ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.
 
Το πρώτο τρίμηνο του 2013, οι εργάτες προχώρησαν σε απεργία απαιτώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους. Οι εργοδότες, όχι μόνο δεν πλήρωσαν μισθούς, αλλά προσέλαβαν άλλους εργάτες, επίσης από το Μπαγκλαντές. Οι απλήρωτοι εργάτες συγκεντρώθηκαν ζητώντας για μια ακόμη φορά να πληρωθούν και τότε, ένας από τους  ένοπλους φρουρούς του εργοδότη άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και στη συνέχεια ανακρίθηκαν από την αστυνομία. Οι δύο εργοδότες, μαζί με τη φρουρά που είχε ανοίξει πυρ και έναν ένοπλο επιστάτη, συνελήφθησαν και δικάστηκαν για απόπειρα φόνου – στη συνέχεια οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών – και για εμπορία ανθρώπων.
 
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της 30ής Ιουλίου 2014 το Κακουργιοδικείο Πάτρας τους αθώωσε για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων ενώ καταδίκασε τον ένοπλο φρουρό και έναν από τους εργοδότες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και παράνομη χρήση όπλων. Είχε επίσης, επιδικάσει 1.500 ευρώ για τους 35 εργαζόμενους που αναγνωρίστηκαν ως θύματα – δηλαδή, 43 ευρώ για τον καθένα. Οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της αποφάσεως που εκκρεμεί επί του παρόντος και έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Στις 21 Οκτωβρίου 2014, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον εισαγγελέα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου, υποστηρίζοντας ότι η κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων δεν είχε εξεταστεί σωστά. Το αίτημα απορρίφθηκε και η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την εμπορία ανθρώπων έγινε οριστική.
 
Μετά και από αυτή την απόφαση, 42 από τους εργάτες, επικαλούμενοι το άρθρο 4 § 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας), προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπροσωπούμενοι από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Open Society Justice Initiative. ισχυριζόμενοι πως εξαναγκάστηκαν σε υποχρεωτική εργασία. Υποστηρίζουν ακόμα πως η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να λάβει προληπτικά μέτρα για το σκοπό αυτό και να τιμωρήσει τους εργοδότες.
 
Πηγή: tvxs.gr