Δικάζονται ξανά οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη Βαϊνιά Ιεράπετρας

9:16 π.μ. - Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
09:09 π.μ. - Παρ, 25/16/2020
Image: Δικάζονται ξανά οι χρυσαυγίτες για την επίθεση στη Βαϊνιά Ιεράπετρας

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η δίκη σε δεύτερο βαθμό των χρυσαυγιτών δραστών της ρατσιστικής επίθεσης εις βάρος μεταναστών στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας τον Φεβρουάριο του 2013

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 13 Φεβρουαρίου 2013, στο χωριό Βαϊνιά λίγο έξω από την Ιεράπετρα όταν πέντε άτομα επιτέθηκαν σε τρεις Πακιστανούς εργάτες με ξύλα και καδρόνια που συνέλεξαν από διπλανή οικοδομή. Τα χτυπήματα ήταν τόσο σοβαρά που και οι τρεις εργάτες χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ωστόσο, τα θύματα της επίθεσης κατάφεραν να αναγνωρίσουν τους δράστες και να καταγγείλουν το περιστατικό στην αστυνομία ενώ κατέθεσαν και εις βάρος τους στο δικαστήριο.

Πρωτόδικα, το Πρωτοδικείο Νεάπολης επέβαλε ποινές 3 χρόνων και εννέα μηνών στους τέσσερις εκ των πέντε δραστών που είχαν ταυτοποιηθεί για την επίθεση. Οι ποινές ωστόσο ήταν εφέσιμες και εξαγοράσιμες και ως εκ τούτου οι δράστες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.Ένα ακόμα άτομο που είχε συμμετάσχει στην επίθεση αλλά είχε κατονομάσει και τους υπόλοιπους δράστες καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται ότι ένας εκ των καταδικασθέντων υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στον Νομό Λασιθίου ενώ ένας ακόμα είναι σύζυγος πρώην υποψηφίας βουλευτού με την Χρυσή Αυγή, επίσης στο Νομό Λασιθίου. 

Για τον συγκεκριμένο υπάρχει μακρά προϊστορία στην Ιεράπετρα καθώς υπήρξε διευθυντής του Εσπερινού Λυκείου Ιεράπετρας, αλλά συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα μετά τις καταγγελίες της ΕΛΜΕ Λασιθίου ότι έκανε κήρυγμα υπέρ της Χρυσής Αυγής εντός του σχολείου. Κατόπιν καταγγέλθηκε δημόσια για παιδεραστία (από ενήλικη πλέον γυναίκα για περιστατικό όταν εκείνη ήταν μαθήτρια). Για τη συγκεκριμένη καταγγελία έχει καταδικαστεί και βρίσκεται ήδη στη φυλακή, ενώ παλαιότερα για μικρό χρονικό διάστημα είχε θητεύσει στο πολιτικό γραφείο του τοπικού βουλευτή της ΝΔ και σημερινού υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η επίθεση στη Βαϊνιά περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο και της κύριας δίκης της Χρυσής Αυγής, για την οποία αναμένεται εντός των ημερών η έκδοση της απόφασης.  

efsyn.gr