ΔΝΤ: Η ύφεση μπορεί να είναι χειρότερη από την κρίση του 2008

7:18 π.μ. - Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020
07:03 π.μ. - Τρί, 24/18/2020
Image: ΔΝΤ: Η ύφεση μπορεί να είναι χειρότερη από την κρίση του 2008

Το Ταμείο αναμένει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021

Μεγαλύτερη προσπάθεια από τις προηγμένες οικονομίες ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σε μια απαισιόδοξη εκτίμηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του νέου κορονοϊού (Covid-19) στην παγκόσμια οικονομία, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα) το ΔΝΤ, η πανδημία θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση φέτος το 2020, η οποία μπορεί να είναι χειρότερη από αυτή που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2008-2009.

Υπενθυμίζεται πως το 2009, το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η μείωση ήταν 3,16% και στις χώρες της ευρωζώνης 4,08%.

Το Ταμείο πρόσθεσε πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται το 2021, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα με φόντο το ζοφερό παρόν.

Η Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της G20, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις εξαιρετικές δημοσιονομικές ενέργειες στις οποίες ήδη έχουν προβεί πολλές χώρες για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται.

Προέτρεψε, μάλιστα, να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, εκτιμώντας ότι οι προηγμένες οικονομίες «είναι σε καλύτερη θέση» για να απαντήσουν στη κρίση, ενώ πολλές αναδυόμενες ή φτωχές χώρες «αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις». Σημείωσε πως από την αρχή της κρίσης, οι επενδυτές απέσυραν 83 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές, κάτι που συνιστά «τη μεγαλύτερη έξοδο κεφαλαίων που έχει καταγραφεί ποτέ».

Το Ταμείο δηλώνει «έτοιμο να αναπτύξει όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητές του», δηλαδή περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, την ώρα που περίπου 80 από τις 189 χώρες μέλη του ζητούν την οικονομική στήριξή του. Η Γκεοργκίεβα διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς ώστε να δοθεί «μια συντονισμένη απάντηση».

Σημειώνεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση.

efsyn.gr