Δοκιμάζοντας το λεοντόψαρο – Το γευστικό ταξίδι ξεκίνησε από την Ιεράπετρα (VIDEO)

11:44 π.μ. - Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020
11:09 π.μ. - Δευ, 28/44/2020

Συναντήστε το λεοντόψαρο στο πιάτο σας – Μια πρόταση από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου

Μια εντυπωσιακή σε εικόνες και γεύσεις εκδήλωση με στόχο τη «γνωριμία» με το Λεοντόψαρο και πως μπορούμε να το απολαύσουμε στο πιάτο μας πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ στο Robinson Club Ierapetra στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας. Οι καλεσμένοι «συνάντησαν» το λεοντόψαρο στο πιάτο τους με συνταγές από τον σεφ Αντώνη Μεσσανάκη του Robinson Club Ierapetra.

hxonews
hxonews

Όπως αναφέρεται από τους διοργανωτές, ένα νέο εύγευστο ψάρι έχει φτάσει στην περιοχή μας και εξαπλώνεται ραγδαία. Το λεοντόψαρο ήρθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω του καναλιού του Σουέζ. Στις ελληνικές θάλασσες έκανε την εμφάνισή του το 2015. Μέσα σε πέντε χρόνια εγκατέστησε και πολλαπλασίασε τους πληθυσμούς του στην Κρήτη σε τέτοιο βαθμό που πλέον σε πολλές περιοχές αποτελεί άφθονο αλίευμα της επαγγελματικής αλιείας. Το ψάρι έχει καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις ελληνικές θάλασσες και σύντομα θα είναι ένα από τα πιο συχνά αλιεύματα της παράκτιας αλιείας. Ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

hxonews

Στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ το αντίστοιχο φαινόμενο συνέβη μερικά χρόνια πριν. Τότε έγιναν ενημερωτικές καμπάνιες για την κατανάλωσή του ώστε να περιοριστεί η αύξηση των πληθυσμών του που «απειλούσε» πολλά αυτόχθονα είδη. Τελικά όμως η νοστιμιά του λεοντόψαρου ήταν αυτή που κέρδισε το κοινό και εκτίναξε τη ζήτησή του, ώστε αυτή πλέον να υπερβαίνει την διαθεσιμότητά του στην αγορά.

hxonews

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ξεκίνησαν μια καμπάνια δημοσιοποίησης για την αξιοποίηση του νέου αυτού είδους ψαριού που θα ενισχύσει την παράκτια αλιεία και την τοπική οικονομία ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη «σφραγίδα» της οικολογικής εκμετάλλευσης εφόσον, καταναλώνοντας το λεοντόψαρο συνεισφέρουμε όλοι στην οικολογική ισορροπία των θαλασσών μας.

hxonews

Οι καλεσμένοι γεύθηκαν ξεχωριστές συνταγές και το μενού περιλάμβανε «Καπουτσίνο Αχινού με αφρό από λαϊμ», «Ψάχνοντας τον Λεο…», «Ψαρόσουπα με Λαχανικά» , «Λεοντόψαρο σωτέ με σάλτσα αλμύρας και κέικ ελιάς» , «Τάρτα λεμονιού».

hxonews

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κος Εμμ. Χνάρης, περιφερειακοί σύμβουλοι, η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.α. καθώς επίσης εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Λασιθίου.

hxonews
hxonews
hxonews