Δόση και χρέος θα συζητηθούν στο EuroWorking Group

10:24 π.μ. - Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018
10:08 π.μ. - Πέμ, 02/24/2018
Image: Δόση και χρέος θα συζητηθούν στο EuroWorking Group

Ποια προαπαιτούμενα εκκρεμούν

Κρίσιμη προμηνύεται η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group για το ελληνικό χρέος ενώ θα εξεταστεί η πρόοδος των προαπαιτούμενων καθώ και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων προκειμένου να δοθεί εντολή για την εκταμίευση της δόσης.
 
Το τελευταίο Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση συνολικά 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ θα έρθουν με την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων τα οποία εκκρεμούν και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ εφόσον προχωρήσει κανονικά ο προγραμματισμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του ιδιώτες.
 
Στο EuroWorkingGroup ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάζει αναλυτικά την πορεία εκτέλεσης των προαπαιτουμένων για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, το αργότερο ως το Eurogoup της 19ης Φεβρουαρίου.
Οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα
 
Αν και έχουν περάσει 17 ημέρες από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου το οποίο ζήτησε από την Ελλάδα να επισπεύσει την εφαρμογή των 15 εκκρεμών προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή κάποιων εξ αυτών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που ακόμη εκκρεμούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων, η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της κινητικότητας στο Δημόσιο, η συγκέντρωση απολογιστικών στοιχείων για το clawback, την επιστροφή δηλαδή της υπέρβασης της κλειστής ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και η υπουργική απόφαση για την εκκαθάριση όλων των καθυστερούμενων οφειλών φορέων του δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ.
Επι τάπητος και το χρέος
 
Την ίδια στιγμή θα βάλει και τις βάσεις για να τεθεί επί τάπητος πλέον και το ελληνικό χρέος. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τη στάση του αναφορικά με την διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει για το θέμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους. 
 
Στο EWG θα κατατεθεί το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τις επόμενες κινήσεις. Μία από τις οποίες είναι και η πρόταση Μακρόν, για το μηχανισμό της σύνδεσης της αποπληρωμής του με την ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εντατικοποιηθούν, ώστε το τελικό σχέδιο να εγκριθεί στο τακτικό Eurogroup της 12ης Μαρτίου.
 
Αξιωματούχος της κυβέρνησης εκτιμάει ότι η συζήτηση για το χρέος, η ομαλή επιστροφή στις αγορές και η συνέχιση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο.
 
 
Πηγή: in.gr