Δουλούμης: Άμεση ανάγκη για ίδρυση μονάδων τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ιεράπετρα

12:01 μ.μ. - Τρίτη, 6 Μαΐου 2025
12:05 μ.μ. - Τρί, 06/01/2025
Image: Δουλούμης: Άμεση ανάγκη για ίδρυση μονάδων τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ιεράπετρα

«Δεν μπορούμε άλλο να πετάμε προϊόντα στις χωματερές»

Σημαντικές παρεμβάσεις για την αγροτική πολιτική, την παραγωγή, την αγορά και το μέλλον των συνεταιρισμών έκανε ο κ. Φώντας Δουλούμης, μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Ανατολή", μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" του Ηχώ 99,8.

Σε μια εκτενή συζήτηση που ανέδειξε τόσο τις προοπτικές όσο και τα αδιέξοδα του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη, ο κ. Δουλούμης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «η Ιεράπετρα μαθαίνει και προχωρά μόνη της», υπογραμμίζοντας την απουσία ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία.

Υπογραφές και έργα ουσίας – Όχι μόνο εντυπώσεις

Αναφερόμενος σε πρόσφατες ανακοινώσεις για έργα υποδομής και υδροδότησης, σημείωσε πως «οι υπογραφές από μόνες τους δεν φτάνουν. Θέλουμε έργα ουσίας, χειροπιαστά, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα και την αγροτική παραγωγή».

Τόνισε πως οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των έργων και να μη βασίζονται μόνο στις κεντρικές υπηρεσίες: «Εμείς εδώ, που είμαστε δίπλα, πρέπει να έχουμε τον έλεγχο. Να ξέρουμε κάθε φάση, κάθε καθυστέρηση».

Η αγορά στον πάτο – Η παραγωγή χωρίς σχέδιο

Ο κ. Δουλούμης περιέγραψε με ρεαλισμό τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν φέτος οι παραγωγοί. Μίλησε για καταρρεύσεις τιμών, χαμηλή ζήτηση, υπερπαραγωγές χωρίς απορρόφηση.

«Πήγαμε από το 1,80 στο 0,50 μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό δεν είναι απλώς πτώση, είναι καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη ντομάτα.

Κατήγγειλε την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, λέγοντας πως οι παραγωγοί φυτεύουν με βάση "τι άκουσαν" και "τι πήγε καλά πέρυσι", χωρίς πρόσβαση σε πραγματικά δεδομένα.

«Το ΟΣΔΕ δεν μας δίνει καμία εικόνα. Δεν ξέρουμε πόσα στρέμματα φυτεύονται σε κάθε καλλιέργεια. Είναι γελοίο, το 2025, να μη γνωρίζουμε τέτοια βασικά πράγματα».

Τυποποίηση και μεταποίηση: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη τυποποίησης και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων: «Δεν μπορούμε άλλο να πετάμε προϊόντα στις χωματερές. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα τυποποιημένο προϊόν που θα φεύγει σε ξενοδοχεία και εξαγωγές. Και να το κάνουμε σωστά, με σχέδιο και μελέτη».

Ο ίδιος πρότεινε να εστιάσει η τοπική κοινωνία σε μία ουσιαστική πρόταση – τη δημιουργία μονάδας μεταποίησης – ώστε να υπάρξει σοβαρή διεκδίκηση και χρηματοδότηση. «Όχι να ανοίξουμε δέκα μέτωπα και στο τέλος να μη γίνει τίποτα».

Γεύση ή εμφάνιση; Ένα κρίσιμο δίλημμα

Έντονη ήταν και η κριτική του στις σποροπαραγωγικές εταιρείες και στα υβρίδια που, όπως ανέφερε, προσφέρουν διάρκεια στο ράφι αλλά όχι ποιότητα: «Οι ντομάτες μας είναι τέλειες στην εμφάνιση, αλλά δεν τρώγονται. Δεν έχουν γεύση. Και γι’ αυτό ο κόσμος τις απορρίπτει».

Κάλεσε τους συνεταιρισμούς να διεκδικήσουν ενεργό ρόλο στις επιλογές υβριδίων, με βάση τη γεύση, την καταναλωτική ζήτηση και όχι μόνο την εμπορική διάρκεια.

Η Ιεράπετρα και η μοναξιά της αγροτικής Κρήτης

Με λόγια που αποτυπώνουν μια πικρή αλλά αληθινή πραγματικότητα, ο κ. Δουλούμης είπε: «Δεν μας ξέρουν στην Αθήνα. Ξέρουν μόνο τα τουριστικά της Κρήτης. Η Ιεράπετρα είναι ένα θαύμα που έγινε χωρίς να μας βοηθήσει κανείς».

Τόνισε ότι η Ιεράπετρα:

  1. Παράγει,
  2. Εξάγει,
  3. Εκπαιδεύει παραγωγούς,
  4. Εφαρμόζει ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων – χωρίς κρατική στήριξη.

«Εμείς θα συνεχίσουμε μόνοι μας. Γιατί δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Μάθαμε, δουλέψαμε, προχωρήσαμε. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Κλείνοντας, ο κ. Δουλούμης επανέλαβε ότι «δεν είναι θέμα επιδότησης ή εντυπώσεων – είναι θέμα επιβίωσης» και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους παραγωγούς, συνεταιρισμούς και φορείς να οργανωθούν, να διεκδικήσουν και να σταματήσουν να περιμένουν «σωτηρία από την Αθήνα».