Δουλούμης: Κατέρρευσε η εσωτερική αγορά των κηπευτικών – Ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα να ψωνίσει

11:13 π.μ. - Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2023
11:02 π.μ. - Τετ, 08/13/2023
Image: Δουλούμης:  Κατέρρευσε η εσωτερική αγορά των κηπευτικών – Ο καταναλωτής δεν έχει  χρήματα να ψωνίσει

Προετοιμασμένοι οι Γεραπετρίτες παραγωγοί για την απεργία της ΠΝΟ

Ξεκίνησε σήμερα η απεργία της ΠΝΟ που κρατά τα πλοία δεμένα στα λιμάνια με τις όποιες συνέπειες για την μετακίνηση των πολιτών και τη διακίνηση των ευπαθών αγροτικών προϊόντων. Ο ταμίας του Δ.Σ. του αγροτικού συνεταιρισμού Ανατολή κ. Φώντας Δουλούμης δήλωσε στον Ηχώ 99,8 πως οτιδήποτε σταματά την απρόσκοπτη διακίνηση των κηπευτικών στις αγορές , είναι πρόβλημα. Ωστόσο επειδή η απεργία είχε ανακοινωθεί μέρες πριν υπήρχε ο χρόνος για μια καλή προετοιμασία και έναν καλό προγραμματισμό. Βέβαια τα δεδομένα θα αλλάξουν σε περίπτωση που η απεργία συνεχιστεί.

Από εκεί και πέρα, αυτή την περίοδο στα θετικά για μας είναι ότι σε Ισπανία και Τουρκία επικρατεί πάρα πολύ κρύο άρα μειωμένη παραγωγή και αυτό δίνει χώρο στα κηπευτικά μας να προωθηθούν. Εκτιμάται ότι και μετά την απεργία η κατάσταση στην αγορά θα είναι ευνοϊκή για τα εξαγώγιμα κηπευτικά. Ειδικά για το αγγούρι που έχει καλή τιμή αυτή την περίοδο.

Από εκεί όμως ένα μεγάλο πρόβλημα πάντως που παρατηρείται είναι ότι η εσωτερική μας αγορά έχει καταρρεύσει. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι πολύ περιορισμένη. Προϊόντα όπως τομάτα, τοματίνια βελανίδια παρόλο που οι συγκυρίες λόγω καιρού, είναι καλές , η παραγωγή είναι μειωμένη και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Οι ποσότητες που διατίθενται μέσα από τα σούπερ μάρκετ είναι συγκεκριμένες. Η αγορά όμως γενικότερα είναι πεσμένη. Αυτό εξηγείται βέβαια καθώς οι τιμές στο ράφι, σε όλα τα προϊόντα, ανεβαίνουν ενώ οι μισθοί είναι στα επίπεδα πριν δεκαπέντε χρόνια. Ο καταναλωτής ψωνίζει για τις βασικές ανάγκες και κάνει περικοπές. Για προϊόντα λοιπόν όπως η τομάτα υπάρχει μια αισιοδοξία να αλλάξουν τα πράγματα από τον Απρίλη όταν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δουλούμης.

Ακούστε εδώ αναλυτικά