Δουλούμης: Ψίχουλα οι επιδοτήσεις λιπασμάτων

11:44 π.μ. - Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Πέμ, 03/44/2022
Image: Δουλούμης: Ψίχουλα οι επιδοτήσεις λιπασμάτων

Δηλώσεις στον Ηχώ 99,8 από τον ταμία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή

Το ποσό των 60 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί συνολικά ως ενίσχυση σε επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, δικαιούχοι είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 με χρονικούς περιορισμούς, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022.

Ο κ. Φώντας Δουλούμης ταμίας στο Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι προκύπτουν διάφορα ερωτήματα εάν πχ η ενίσχυση θα αφορά όλα τα λιπάσματα ή κάποια συγκεκριμένα οπότε κρίνεται αναγκαίο να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος. Εκείνο πάντως που προβληματίζει είναι δηλώσεις του Υπουργού ότι ο κύκλος της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι περίπου 4 δις ευρώ. Από αυτά τα 600 εκατομμύρια αφορούν λιπάσματα. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, υποστήριξε ο κ. Δουλούμης.

Πρόσθεσε ότι ένας παραγωγός ανάλογα πάντα και με την καλλιέργεια ξοδεύει 1000,0 ευρώ για λιπάσματα το στρέμμα κατά μέσο όρο, με περσινές τιμές γιατί φέτος με τις αυξήσεις δεν ξέρει ακόμα κανείς πόσο θα φτάσει το κόστος. Εκτίμησε ότι από την ενίσχυση που θα δοθεί ο παραγωγός θα λάβει περίπου 100 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι σε άλλες χώρες, όπως Ισπανία, Ολλανδία, οι αγρότες ήδη έχουν αποζημιωθεί. Δυστυχώς φαίνεται ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή η καλή σχέση μεταξύ κράτους και παραγωγού, πολίτη γενικότερα, γιατί και άλλοι κλάδοι πλήττονται από την οικονομική κατάσταση που βιώνουμε.