Δραγασάκης: Αναγκαία η προώθηση συνένωσης δυνάμεων των συνεταιρισμών

12:43 μ.μ. - Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020
12:02 μ.μ. - Δευ, 24/43/2020
Image: Δραγασάκης: Αναγκαία η προώθηση συνένωσης δυνάμεων των συνεταιρισμών

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8 για το θεσμικό πλαίσιο συνεταιρισμών που κατατέθηκε στη Βουλή

Το θεσμικό πλαίσιο συνεταιρισμών που κατατέθηκε στη Βουλή σχολιάζει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Δραγασάκης.

Η ΕΑΣ Ιεράπετρας, αναφέρει, παρακολουθεί τις εξελίξεις συζητά και εκφράζει άποψη και μεμονωμένα και ως μέλος του τριτοβάθμιου οργάνου. Το πιο σημαντικό και επίμαχο θέμα αυτή την περίοδο είναι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τη λειτουργία και ίδρυση νέων συνεταιρισμών. Κάτι που ζητούσαμε ώστε να απλοποιηθεί η λειτουργία τους, να εξασφαλίζει τη δημοκρατία και διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια που πρέπει να νιώθουν οι αγρότες με τη συμμετοχή τους στους συνεταιρισμούς.

Ένα σημαντικό ζήτημα ωστόσο που προκύπτει είναι το περιεχόμενο του άρθρου 38 που προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στον συνεταιρισμό και με δικαίωμα ψήφου. Αυτό το θέμα είναι σοβαρό και δεν είναι τυχαίο. Φαίνεται πως κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι κάποιες ζωντανές οργανώσεις που διαχειρίζονται σοβαρά θέματα και μάλιστα κυρίαρχα προϊόντα όπως το γάλα, τα σιτηρά κλπ. Σε αυτό το άρθρο υπάρχουν ενστάσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε πλήρη κυριαρχία του ιδιώτη μέσα σε έναν συνεταιρισμό. Έχουμε καταθέσει πρόταση σχετικά με τις αντιρρήσεις μας, αναφέρει και προσθέτει.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι θεσμοθετείται η λειτουργία μια ενιαίας τριτοβάθμιας οργάνωσης. Και εδώ υπάρχουν ενστάσεις για κάποιες προβλέψεις σε συγκεκριμένα άρθρα. Για το γενικότερο νομοθέτημα η άποψή μας είναι δεν θα πρέπει το ενδιαφέρον να εστιαστεί ως προς το να διευκολύνουμε τη λειτουργία ή την ίδρυση συνεταιρισμών αλλά να προωθηθεί η ανάγκη ενοποίησης των συνεταιρισμών. Με στόχο να δημιουργηθούν σχήματα ικανά να κάνουν οικονομία κλίμακος, να μπορούν να παρέμβουν στο κόστος παραγωγής, να πάρει υπεραξία το προϊόν, να τυποποιήσουν κλπ, τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ. Δραγασάκης: