Δραγασάκης: Από την αρχή ο φάκελος για το ΠΟΠ ελαιόλαδο Ιεράπετρας

11:19 π.μ. - Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
11:10 π.μ. - Πέμ, 22/19/2020
Image: Δραγασάκης: Από την αρχή ο φάκελος για το ΠΟΠ ελαιόλαδο Ιεράπετρας

Μια προσφορά από το μελετητικό γραφείο Ν. Ντουνάκη

Ξεκίνησε η καταβολή των επιδοτήσεων δίνοντας μια οικονομική ανάσα στους παραγωγούς. Όσοι έχουν δηλώσει λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς θα δουν τα χρήματά τους άμεσα, ενώ όσοι έχουν δηλώσει άλλες, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα. Το ποσό είναι ακατάσχετο για τις περιπτώσεις που έχει δηλωθεί έτσι ο λογαριασμός, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Μπάμπης Δραγασάκης .

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είδηση που μετέφερε στη συνέχεια έχει να κάνει με την προσπάθεια που ξεκίνησε μετά από συνεργασία συνεταιρισμών για να συνταχθεί φάκελος ώστε η Ιεράπετρα να αποκτήσει ΠΟΠ ονομασία ελαιολάδου. Τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε ΠΟΠ ελαιόλαδο Ιεράπετρας ωστόσο όπως διαπιστώνεται κάποιοι δεν έτρεξαν όταν έπρεπε και ενώ υπήρχε ΦΕΚ δεν κατατέθηκε στη συνέχεια φάκελος στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Αυτές τις ημέρες μετά από συνεργασία συνεταιρισμών βρέθηκε η εταιρία του κ. Ντουνάκη Νίκου που προσφέρθηκε να αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου για να αποκτήσει η Ιεράπετρα ελαιόλαδο ονομασία ΠΟΠ. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και θα πρέπει να συλλεχθούν στοιχεία για περίπου 3 χρόνια και για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ποιότητα, γεύση, χρώμα κλπ. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και ονομαστεί ΠΟΠ θα πρέπει να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Είναι βασικό λοιπόν να υπάρχει θέληση από εμάς τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς και με λίγη υπομονή όλα θα γίνουν. Η Ελλάδα παρουσιάζεται με τα περισσότερα ΠΟΠ στην Ευρώπη αλλά η υπεραξία που λαμβάνει είναι μικρή. Πολλά προϊόντα τοποθετούνται στα ράφια μετά όμως δεν τα βλέπεις ξανά. Χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια , υπομονή για να κατακτήσεις την αγορά ώστε να πάρεις την υπεραξία του προϊόντος, τόνισε.

Είπε ακόμη οτι φέτος ξαφνικά εμφανίζονται έμποροι που ζητούν τα λεγόμενα υψηλά λάδια, με πολλά οξέα δηλαδή σε χαμηλή τιμή. Το ζητάνε γιατί το αναμειγνύουν με άλλα λάδια και αυτό είναι εις βάρος του ποιοτικού λαδιού με συνέπεια να δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός που δύσκολα μπορείς να τον ξεπεράσεις. Η ισχύ εν τη ενώσει λοιπόν για να πάρει το λάδι μας αυτό που του αξίζει, σημείωσε.

Τέλος ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην περιοδεία στην Κρήτη που θα πραγματοποιήσει ο πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης και ο συντονιστής του Αγροτικού Τμήματος και πρ. πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στο νομό Λασιθίου, μετά την επίσκεψη στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας θα ακολουθήσει ανοιχτή σύσκεψη με εκπροσώπους συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στις εγκαταστάσεις του Β' Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας – ΔΗΜΗΤΡΑ, στο 2ο χλμ του δρόμου Ιεράπετρα – Καλαμαύκα.

Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του νομού για την πανδημία.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης:

ΛΑΣΙΘΙ ---- 23.10.2020

17:30 Συνάντηση με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας στην Ιεράπετρα

18:30 Συνάντηση με αγροτικούς φορείς Λασιθίου στις εγκαταστάσεις του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας