Δρίμτζιας: Οι προκλήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου

11:18 π.μ. - Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020
11:10 π.μ. - Παρ, 09/18/2020
Image: Δρίμτζιας: Οι προκλήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου

Ιώσεις φυτών και κορωνοϊός, τα απρόβλεπτα της χρονιάς

Οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την φετινή καλλιεργητική περίοδο είναι πολλοί και για αυτό είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις. Παράγοντες που έχουν να κάνουν με την πανδημία, τις καιρικές συνθήκες, τις ιώσεις κ.α. Σίγουρα είναι μια πρόκληση και η πρόκληση είναι κάτι το θετικό είπε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Β. Δρίμτζιας IQ CROPS.

Πρόσθεσε ότι, λόγω covid άλλαξαν οι καταναλωτικές συνθήκες, κλάδοι της παραγωγής επλήγησαν, οι εμπορικές διαδικασίες δυσκόλεψαν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι κλείσαμε την προηγούμενη περίοδο με αρνητικά νούμερα. Οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος ήταν για το αγγούρι και την τομάτα μια καλή περίοδος και μετρίαση την προηγούμενη αρνητική. Τώρα πλέον ο παραγωγός έχει μπροστά του δυο προκλήσεις , τις ιώσεις, και τον covid που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν.

Η πανδημία μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες σε κάποια προϊόντα σε κάποια άλλα όμως όχι όπως έγινε και την προηγούμενη περίοδος. Ένα θέμα που τίθεται είναι η υγιεινή των εργατών γης ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη εργατικών χεριών αλλά και να αποφύγουμε τυχόν επιπτώσεις την οικονομία πχ δυσφήμιση.

Ως προς τις ιώσεις φαίνεται μια έξαρση στην ίωση του καρουλιάσματος από τη μια. Από την άλλη οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν την ίωση της καστανής ρυτίδωσης. Καθώς υπάρχουν περιπτώσεις σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία που η παραγωγή επλήγη στο 40%.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην τήρηση των προληπτικών μέτρων αλλά και στη σωστή απομάκρυνση των μολυσμένων φυτών για την αποφυγή μετάδοσης και στα υπόλοιπα. Η μετάδοση της ίωσης είναι δύσκολη να μηδενιστεί μέσω του πολλαπλασιαστικού υλικού αλλά μπορεί να περιοριστεί εάν εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής, στους ίδιους τους παραγωγούς, τους εργάτες και γενικότερα σε όσους επισκέπτονται το θερμοκήπιο.