Δύο πρώην πρωθυπουργοί & οκτώ πρώην Υπουργοί εμπλέκονται σε σκάνδαλο χρηματισμού από πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία

7:19 μ.μ. - Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018
07:05 μ.μ. - Τετ, 02/19/2018
Image: Δύο πρώην πρωθυπουργοί & οκτώ πρώην Υπουργοί εμπλέκονται σε σκάνδαλο χρηματισμού από πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία

Η δικογραφία του σκανδάλου Novartis παραδόθηκε στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου

 
H εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας που αφορά το σκάνδαλο της Novartis στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. 
 
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οκτώ πρώην υπουργοί και οι πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Πικραμένος εμπλέκονται σε σκάνδαλο χρηματισμού από την φαρμακευτική πολυεθνική εταιρία. Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφθηκε την Ξ. Δημητρίου και δέχθηκε τα πυρά βουλευτών της ΝΔ.
 
 Όπως είχε αποκαλύψει ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, στον δρόμο προς την Βουλή βρίσκεται δικογραφία για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων  σε συναλλαγές με τη φαρμακευτική πολυεθνική Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η εισαγγελική έρευνα  κόλλησε σε οκτώ πρώην υπουργούς και τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμένο και η σχετική δικογραφία κατά το ένα σκέλος θα διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εμπλεκόμενοι δέκα πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης κατείχαν υπουργικό θώκο από το 2006 έως τις αρχές του 2015. Έτσι, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας όσο αφορά τους δέκα πρώην υπουργούς.
 
Εκτός των παραπάνω πολιτικών προσώπων, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και στον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην γενικό διευθυντή  της Novartis Hellas και πρώην πρόεδρο του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Η δίωξη αφορά στην κατηγορία της δωροδοκίας και έχει εκδοθεί διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. Παράλληλα, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα, όσο αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά. Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.
 
Η επίσκεψη του Δ. Τζανακόπουλου στην Ξ. Δημητρίου προκάλεσε αντιδράσεις από τη ΝΔ. Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι οι κυβερνώντες έχουν ξεπεράσει κάθε πολιτικό φραγμό. «Αν αληθεύει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό». Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζήτησε εξηγήσεις για την επίσκεψη Τζανακόπουλου. «Αληθεύει ότι αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Αν ναι, τι δουλειά έχει εκεί;;;», ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter.
 
Το ιστορικό της υπόθεσης Novartis
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών προσώπων σχετιζόμενων με την υπό διερεύνηση υπόθεση υπερτιμολογήσεων φαρμάκων της Novartis.
 
Η ΚΕΦΟΜΕΠ προχώρησε τότε στο άνοιγμα λογαριασμών 20 κρατικών αξιωματούχων που ήταν μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και Διευθυντών του ΕΟΦ την περίοδο των υπερτιμολογήσεων. Παράλληλα, προέβη στο άνοιγμα λογαριασμών της εταιρίας και τον θυγατρικών της, αλλά και στο άνοιγμα λογαριασμών 30 μεγαλοστελεχών της εταιρείας που είτε έστελναν εμβάσματα άνω των 300.000 ευρώ στο εξωτερικό είτε είχαν μεγάλες εκροές προς συνεργαζόμενα πρόσωπα.
 
Τον περασμένο Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε έφοδος της Εισαγγελίας Διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας Novartis. Διεξήγαγαν έρευνα για πέντε ώρες. Τα στελέχη της Εισαγγελίας σήκωσαν υπολογιστές και πήραν έγγραφα, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρίας είχαν αντικαταστήσει τους παλιούς υπολογιστές με άλλους καινούριους. Όπως ανέφεραν τότε πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης οι εισαγγελείς έδωσαν κλήσεις για απολογία σε όλα τα ανώτατα στελέχη της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίδας διευθύνουσας συμβούλου.
 
 
Πηγή: thepressproject.gr