Δωρεάν 10.000 κ.μ νερού υπόσχεται εταιρεία αφαλάτωσης για τον εμπλουτισμό του Φράγματος Μπραμιανών

11:44 π.μ. - Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025
11:07 π.μ. - Τρί, 15/44/2025
Image: Δωρεάν 10.000 κ.μ νερού υπόσχεται εταιρεία αφαλάτωσης για τον εμπλουτισμό του Φράγματος Μπραμιανών

Στην πρωινή εκπομπή “Καλημέρα Λασίθι” του Ηχώ 99,8 μίλησε ο κ. Χρήστος Λιάτσος, Εκπρόσωπος της εταιρείας Solutions of Economy, παρουσιάζοντας μια πρωτοποριακή πρόταση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Ιεράπετρα και την ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου

Όπως εξήγησε, η εταιρεία του προτείνει την εγκατάσταση πλωτών μονάδων παραγωγής ενέργειας και αφαλάτωσης, οι οποίες λειτουργούν χωρίς καύσιμα, χωρίς μπαταρίες και χωρίς κανένα ενεργειακό κόστος. Το νερό που θα παράγεται από τη διαδικασία της αφαλάτωσης προορίζεται να διατίθεται δωρεάν στους πολίτες και τους αγρότες της περιοχής, καθώς η ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία της μονάδας παράγεται επίσης με μηδενικό κόστος.

«Έχουμε υποβάλει ολοκληρωμένη μελέτη για την παραγωγή έως και 10.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα, ενώ η παραγόμενη ενέργεια επαρκεί τόσο για τις ανάγκες της μονάδας όσο και για την κάλυψη μέρους των αναγκών του Δήμου», τόνισε ο κ. Λιάτσος.

Η πρόταση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις σε περιοχές όπως ο Κουτσουράς και η Ιεράπετρα, κατόπιν σχετικών συναντήσεων με τον δήμαρχο και τοπικούς φορείς. Επίσης, υπάρχει πρόταση για εγκατάσταση μονάδας ισχύος 40 MW στον Δήμο Σητείας, με στόχο την ενεργειακή ενίσχυση της περιοχής και τη δημιουργία νέου, σύγχρονου λιμανιού μέσω χρηματοδότησης από την εταιρεία.

«Έχουμε εξασφαλίσει εξοπλισμό, μελέτες και επενδυτές – Αναμένουμε το “ναι” του Δήμου»

Ο κ. Λιάτσος υπογράμμισε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα, καθώς έχουν ήδη γίνει αυτοψίες στους χώρους, είναι διαθέσιμος ο εξοπλισμός και έχουν ενημερωθεί τα συναρμόδια υπουργεία – Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, καθώς και φορείς όπως η ΚΕΔΕ και η ΕΥΔΑΠ, ενώ σχετική ενημέρωση έχει γίνει και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε, η πρόταση παραμένει χωρίς επίσημη απάντηση από τον Δήμο Ιεράπετρας, παρά την έγκαιρη κατάθεσή της.

Αφαλάτωση χωρίς τα κλασικά μειονεκτήματα

Η πρόταση της Solutions of Economy εξαλείφει όλα τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών μονάδων αφαλάτωσης, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, η ανάγκη βαριάς υποδομής και τα κόστη συντήρησης. Η λειτουργία της μονάδας είναι οικολογική, αδιάκοπη 24ωρη και, σύμφωνα με τον κ. Λιάτσο, απόλυτα βιώσιμη, καθώς η εταιρεία κερδίζει μόνο από το υπόλοιπο της παραγόμενης ενέργειας, ενώ παρέχει το νερό δωρεάν.

«Με τέσσερις έως πέντε μήνες από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει πλήρως και να μεταφέρει το νερό απευθείας στο φράγμα ή στο δίκτυο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλωτά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας από τη Θάλασσα Sea –Nrg Systems

Πρόκειται για ένα καινοτομικό σύστημα παραγωγής ενέργειας, το οποίο αποκλειστικά διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται η εταιρεία Solutions of Economy, με υπ’ αριθμό 1009766 Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Aφορά τη τοποθέτηση ενός ή περισσότερων υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας μέσα σε πλωτή δεξαμενή με διπλά τοιχώματα, που βυθιζόμενη στη θάλασσα, εισερχόμενο το νερό μέσω υδαταγωγού στον υδροστρόβιλο ο οποίος είναι συνδεδεμένος με ηλεκτρογεννήτρια παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και με την αξιοποίηση της μεθόδου «Υδροπηνίου» εκτονώνεται το νερό ξανά στη θάλασσα χωρίς κατανάλωση ενέργειας.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου καινοτόμου συστήματος σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες νέες τεχνολογίες στο τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που υπάρχουν στην αγορά, έγκειται στην παραγωγή ενέργειας 24 ώρες το 24-ωρο. Έχει την δυνατότητα της συνεχούς παραγωγής ενέργειας χωρίς κατανάλωση καυσίμων και χωρίς την χρήση μπαταριών έχοντας ως προδιαγραφή ασφαλώς τη μηδενική εκπομπή ρύπων. Επιπρόσθετα, μεταξύ των πλεονεκτημάτων από την λειτουργία του καινοτόμου συστήματος συγκαταλέγονται η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος γενικά και του θαλασσίου ειδικότερα.

Τα Πλωτά Συστήματα παραγωγή ενέργειας από τη θάλασσα έχουν ποικίλες εφαρμογές για το θαλάσσιο περιβάλλον και σημαντική συνεισφορά στη Μπλε Ανάπτυξη (Blue Growth). Ενδεικτικά ως εφαρμογές αναφέρονται οι εξής:

η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για κοινή χρήση όσο και σε μεγάλες υποδομές που βρίσκονται στην παράκτια ζώνη (ηλεκτροδότηση σε λιμάνια, βιομηχανίες κ.λ.π)

η αυτοτροφοδότηση πλωτών μετρητικών σταθμών που λειτουργούν στο θαλάσσιο περιβάλλον τόσο για θέματα πολιτικής προστασίας όσο και σε θέματα εθνικής ασφάλειας

η παροχή ενέργειας σε πλωτές κατασκευές της ανοιχτής θάλασσας για υποστήριξη σκαφών

Τα Πλωτά Συστήματα παραγωγής ενέργειας από τη θάλασσα χαρακτηρίζονται από την εφαρμογής τους και σε λίμνες και σε ποτάμια, καθώς και σε χερσαίο χώρο. Επιπλέον, χαρακτηρίζονται από την εφαρμογής τους και σε υπόγειες πηγές που εκβάλλουν στο θαλάσσιο χώρο.

Η εταιρεία Solutions of Economy αναλαμβάνει εκ των αποκλειστικών συνεργατών της την υλοποίηση του έργου και την παράδοση με πλήρη λειτουργία του συστήματος. Επίσης, η Solec αναλαμβάνει και την ετήσια συντήρηση εκ των συνεργατών της.