Ε3: Οι «παγίδες» που πρέπει να προσέξετε

9:35 π.μ. - Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019
09:02 π.μ. - Τρί, 19/35/2019
Image: Ε3: Οι «παγίδες» που πρέπει να προσέξετε

Φτάνει η ώρα της εφορίας για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους ασκούν αγροτικές δραστηριότητες

Φέτος ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή του εντύπου Ε3.
 
Το νέο έντυπο θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλες τις επιχειρήσεις, αγρότες, και τους ελεύθερους επαγγελματίες μαζί με τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και θα αποτελέσει τη βάση για την διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
 
Η συμπλήρωση του Ε3 θα χρειαστεί φέτος πολύ περισσότερη δουλειά από την πλευρά των επαγγελματιών και των λογιστών τους καθώς προϋποθέτει την αναλυτική καταγραφή των επαγγελματικών δαπανών.
 
Τα sos
Στον νέο κωδικό 011 της 1ης σελίδας, τον οποίο πρέπει να συμπληρώσουν οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016, ώστε να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2018.
Στον πίνακα Α’ στην 1η σελίδα, όπου προστέθηκε ο κωδικός 023, ο οποίος ενημερώνεται αυτόματα από ένα νέο αναλυτικό υποπίνακα που εμφανίζεται τη στιγμή της συμπλήρωσης και στον οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει:
α) Να δηλώσει όλους τους Κωδικούς Αριθμούς των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του (ΚΑΔ). Κάθε ΚΑΔ πρέπει να δηλώνεται σε ξεχωριστή σειρά του υποπίνακα, με πρώτο αυτόν που αφορά στην κύρια δραστηριότητα.
 
β) Να περιγράψει κάθε δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε κάθε ΚΑΔ.
 
γ) Να προχωρήσει σε επιμερισμό των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και από παροχή υπηρεσιών ανά δηλωθέντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Αν π.χ. ο υπόχρεος φορολογούμενος ασκεί 4 δραστηριότητες και έχει δηλώσει 4 ΚΑΔ, έναν που αφορά στην κύρια δραστηριότητα και τρεις που αφορούν σε δευτερεύουσες δραστηριότητες, θα πρέπει δίπλα από κάθε ΚΑΔ να αναγράψει τα αντίστοιχα έσοδα.
 
Στον πίνακα Β’ στην 1η σελίδα, όπου προστέθηκε νέος υποπίνακας με κωδικό 051, στον οποίο πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στοιχεία για τις Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Επιχειρήσεις (ΕΑΕ) του άρθρου 66 του ν. 4172/2013.
Στο πίνακα Ζ2’ της 4ης σελίδας, στον οποίο από φέτος χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ελεύθεροι επαγγελματίες και ασκούντες αγροτικές δραστηριότητες υποχρεούνται να καταχωρίσουν αναλυτικά τα δεδομένα για όλες τις πραγματοποιηθείσες μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες της χρήσης του 2018. Η μεταφορά των δεδομένων θα πρέπει να γίνει από τα τηρηθέντα φορολογικά βιβλία των υπόχρεων.
Στον υποπίνακα Ζ3’ της 4ης σελίδας, όπου προστέθηκαν κωδικοί στους οποίους συμπληρώνονται οι πωλήσεις παγίων, οι πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων και οι αγορές παγίων (ενσώματων και μη ενσώματων).
Στο νέο πίνακα Ι’ της 4ης σελίδας, στον οποίο πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό και τα ποσά των συναλλαγών αξίας άνω των 10.000 ευρώ που είχαν το 2018 με πελάτες τους οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:
α) Οι μεσίτες ακινήτων.
 
β) Οι έμποροι και εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας.
 
Στο νέο πίνακα Θ’ της 4ης σελίδας, ο οποίος πρέπει να συμπληρωθεί από νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων και για τα οποία υφίσταται υποχρέωση υποβολής έκθεσης ανά χώρα, με βάση τις διατάξεις των νόμων 4484/2017 ή 4490/2017 ή 4534/2018, για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ χωρών για θέματα φορολογίας.
 
 
in.gr